Οι τρεις κύριες κεντρώες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να θεωρείται φαβορί για δεύτερη θητεία.

«Αυτή είναι προς το παρόν η θέση των τριών κομματικών ομάδων, αλλά έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Ως εκ τούτου, ελπίζω πολύ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο θα καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ομάδες συμφώνησαν επίσης να στηρίξουν τον σοσιαλιστή, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας θα τεθεί επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είπε ο Σολτς στην Κάτω Βουλή της Μπούντεσταγκ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Ενόχληση Μελόνι

Εντούτοις, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επέκρινε τη συμφωνία για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, λέγοντας ότι αγνοεί τις επιθυμίες που εξέφρασαν οι ψηφοφόροι κατά τις εκλογές στις αρχές του μήνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά διαφωνώ», είπε η Μελόνι μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη το πρωί.

Η Μελόνι έχει επισημάνει ότι η ομάδα της είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, μπροστά από τους φιλελεύθερους.

Η Τζόρτζια Μελόνι

Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μελόνι προσβλέπει στο να αποκτήσει η Ρώμη ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο, αλλά και τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου ή τον τίτλο αντιπροέδρου για το ECR.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η συμφωνία θα υποβληθεί για έγκριση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που θα ξεκινήσει την Πέμπτη. Εάν γίνει δεκτή, θα συνεχίσει την παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες διατηρούν την εξουσία παρά την αύξηση της υποστήριξης στην ακροδεξιά και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις εκλογές του ΕΚ.