Η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την πυρηνική ενέργεια να μένει εκτός περιορισμών και τον Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιεί τα πυρηνικά ως διπλωματικό χαρτί. Ο ρώσος πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος αυτό το κομμάτι της αγοράς, επεκτείνει την επιρροή της Ρωσίας σε αφρικανικά κράτη και αναπτυσσόμενες χώρες, παραγκωνίζοντας τη Δύση και την Κίνα.

Η οικονομική εφημερίδα «Financial Times» έγραψε σε σχετικό δημοσίευμα ότι η Μόσχα τους προτείνει (στα αφρικανικά κράτη και τις αναπτυσσόμενες χώρες) τη χορηγία δανείου με χαμηλό επιτόκιο για κατασκευή πυρηνικών σταθμών, που θα παρέχουν τοπικά ηλεκτρική ενέργεια. Οι εργασίες θα διαρκούν περίπου 10 χρόνια και ο σταθμός θα έχει διάρκεια ζωής 60 έτη. Τα έξοδα κατασκευής θα καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, όπως και οι εργασίες απομάκρυνσης των ραδιενεργών υλικών, διαδικασία που θα διαρκέσει 10-20 χρόνια.

Ενδεικτικό της ρωσικής δυναμικής είναι ότι η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ονόματι «Rosatom» μπορεί να προσφέρει έως και 90% χρηματοδότηση στα πυρηνικά έργα, με δυνατότητα αποπληρωμής που κυμαίνεται σε δεκαετίες.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τέτοιοι ευνοϊκοί όροι είναι «ζωτικής σημασίας για τις φτωχότερες χώρες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, οι οποίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τέτοια χρηματοδότηση αλλού».

Έτσι, η Ρωσία το 2023 ξεκίνησε σχετικές συζητήσεις με τη Νικαράγουα, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, ενώ στη Βολιβία ολοκλήρωσε ένα κέντρο πυρηνικής έρευνας. Παράλληλα, υπέγραψε σχεδόν 12 μνημόνια κατανόησης με χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και η Βραζιλία.

Φέτος, η Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός μικρού αντιδραστήρα δυναμικότητας 330MW, ενώ η Μόσχα κατασκευάζει σταθμό στο Μπαγκλαντές και παράλληλα θα συνδράμει στον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζει η Τουρκία.