Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα αρχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον 500 πυρηνικές κεφαλές.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη, με έδρα τη Στοκχόλμη, δημοσίευσε έκθεση με την οποία επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου ότι, δηλαδή, το Πεκίνο αύξησε τις πυρηνικές κεφαλές από 410 το 2023 σε 500 στις αρχές του 2024.

Επίσης, σημείωσε ότι η Κίνα θα έχει πάνω από 1.000 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030. «Αυτές οι αλλαγές στον αριθμό, οι δυνατότητες και η ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να την αναδείξουν ανταγωνιστική πυρηνική δύναμη», ανέφερε η έκθεση.

Βαλλιστικοί πύραυλοι DF-41 που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Business Insider, τα αυξανόμενα πυρηνικά αποθέματα της Κίνας εξακολουθούν να μην μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Αμερική διαθέτει 5.044 πυρηνικές κεφαλές και η Ρωσία 5.580, με τα ποσοστά των δύο χωρών να αντιπροσωπεύουν το 90% των πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Η Κίνα, όμως, τα τελευταία χρόνια επενδύει πολλά στο πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά και στην ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά υποβρύχια. Ενδεικτικά, έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2021 ανέφερε πως το Πεκίνο κατείχε το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό στον κόσμο με περισσότερα από 355 πολεμικά σκάφη.