Σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί στη Βρετανία η εξαφάνιση του αρθρογράφου της Daily Mail, δρ Μάικλ Μόσλεϊ, στη Σύμη, με την ιστοσελίδα να έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της πρώτης σελίδας στο θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια μεγάλη επιχείρηση αναζήτησης βρίσκεται σε εξέλιξη για τον αρθρογράφο της Mail, δρ Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας σε ένα ελληνικό νησί.

Η Αστυνομία φοβάται ότι ο 67χρονος μπορεί «να γλίστρησε, να σκόνταψε ή να έπεσε», ενώ περπατούσε σε συνθήκες καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 36 βαθμούς την περασμένη Τετάρτη (05/06).

Η σύζυγός του, δρ Κλερ Μπέιλι, 62 ετών, αναζήτησε βοήθεια όταν ο 67χρονος δεν επέστρεψε, ενώ είχε φτάσει 19:30 το απόγευμα, με τις τοπικές αρχές να ψάχνουν τη διαδρομή του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Αστυνομία κατέθεσε αναφορά αγνοούμενου την Πέμπτη (06/06) στις 10:30 το πρωί και η Αθήνα άρχισε να «εργάζεται», ώστε να βοηθήσει τις Αρχές του νησιού της Σύμης. Μέχρι το μεσημέρι, όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα βρίσκονταν στη διάθεση των τοπικών αρχών, για να βρουν τον παγκοσμίου φήμης διαιτολόγο, ο οποίος εθεάθη για τελευταία φορά να φεύγει από την παραλία του Αγίου Νικολάου προς το χωριό Πέδι, μέσω ενός βραχώδους μονοπατιού με απότομα σημεία.

Η ακτοφυλακή διεξήγαγε έρευνες στη θάλασσα, ενώ η πυροσβεστική ερεύνησε τα δασώδη σημεία και τους λόφους του απομακρυσμένου νησιού, με drone και εθελοντές.

«Όλες οι προσπάθειες δεν οδήγησαν στον εντοπισμό. Δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα», είπε η εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, στη Mail.

«Μπορεί να γλίστρησε, να σκόνταψε, να έπεσε, ακόμα και να τον δάγκωσε φίδι, μένοντας κάπου τραυματισμένος», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει κανένα ίχνος του. Κανένα απολύτως. Και αυτό σημαίνει πως για εμάς τουλάχιστον, κάθε πιθανό σενάριο είναι ανοιχτό και διερευνάται», τόνισε.

Η Αστυνομία χρησιμοποίησε θερμικές κάμερες σε λόφους με θέα στο Πέδι, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί οποιοδήποτε ίχνος του δρ Μόσλεϊ.

Νωρίτερα οι ερευνητές είχαν πάρει καταθέσεις από ιδιοκτήτες εστιατορίων και καταστηματάρχες στο γραφικό ψαροχώρι, ενώ εξέτασαν και πλάνα από κάμερες της περιοχής.

Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν όταν ένας άνδρας που τα χαρακτηριστικά του ταίριαζαν με την περιγραφή του αγνοούμενου και φορούσε τα ίδια ρούχα εντοπίστηκε να περπατά κατά μήκος της ακτής γύρω στις 16:30 την Τετάρτη (04/06) μαζί με μια γυναίκα.

Η Αστυνομία και η δρ Μπέιλι έσπευσαν στο εστιατόριο Κατσάρας, για να δουν το βίντεο και παρά την εκπληκτική ομοιότητα τελικά παρατήρησαν ότι δεν ήταν ο αγνοούμενος.

Μια στάση λεωφορείου στην οποία λέγεται ότι είχε εντοπιστεί ο δρ Μόσλεϊ ήταν κοντά, αλλά δεν υπήρχε κάμερα ώστε να βοηθηθούν οι Αρχές.

Ο δρ Μόσλεϊ και η σύζυγός του προσγειώθηκαν στο νησί των 25 τετραγωνικών μιλίων την Τρίτη και επρόκειτο να μείνουν για μία εβδομάδα μαζί με ένα ζευγάρι που έχει σπίτι στη Σύμη.

Τα δύο ζευγάρια ανέβηκαν με βάρκα στην ακτή το πρωί της Τετάρτης. Σταμάτησαν στην παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου ο διαιτολόγος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, πήγε για μπάνιο στη θάλασσα πριν αποφασίσει να περπατήσει τα 2,2 μίλια, για να επιστρέψει στο σπίτι γύρω στις 13:30.

Είχε αφήσει το τηλέφωνό του στο σπίτι των φίλων τους και, όταν η Δρ Μπέιλι και το ζευγάρι επέστρεψαν στην κατοικία, διαπίστωσαν ότι ο Δρ Μόσλεϊ δεν είχε επιστρέψει και το κινητό του ήταν εκεί που το άφησε.

Αφού σήμανε συναγερμός, μια γυναίκα ανέφερε ότι είδε τον δρ Μόσλεϊ να περπατά μπροστά από μια στάση λεωφορείου στο Πέδι, στα μισά του δρόμου μεταξύ της παραλίας του Αγίου Νικολάου και της πόλης της Σύμης. Μάλιστα, υπήρχαν επίσης ισχυρισμοί ότι εθεάθη να μιλάει με κάποιον.

Εάν επιβεβαιωθεί, η συγκεκριμένη μαρτυρία θα δείχνει ότι πέρασε από το πιο επικίνδυνο παράκτιο τμήμα της διαδρομής. Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να βρουν καμία εικόνα του γιατρού στο περιορισμένο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της περιοχής.

Michael Mosley

Ένας κάτοικος του νησιού και φίλος του ζευγαριού μίλησε στο BBC Radio 5 Live για την τοποθεσία του νησιού από την οποία εικάζεται ότι πέρασε.

«Είναι ένας δρόμος που κατευθύνεται κάπως πάνω από την πλαγιά του βουνού, αλλά διευρύνθηκε πρόσφατα και υπάρχει μόνο μία διαδρομή, επομένως δεν είναι δυνατόν να χαθεί κάποιος», είπε. «Δεν είναι δυνατόν να χαθείς εκεί πάνω», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για 20 λεπτά πεζοπορίας κάτω από την πλαγιά του βουνού, αλλά δεν είναι υπερβολικά δύσκολη διαδρομή που θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνη – είναι κάτι που κάνουν οι τουρίστες κάθε μέρα το καλοκαίρι».

Η κ. Δημογλίδου από την πλευρά της είπε: «Τον ψάχνουμε παντού», προσθέτοντας ότι ο δρ Μόσλεϊ μπορεί να ζαλίστηκε από τη ζέστη. «Είναι ανώμαλο το έδαφος με ψηλά σημεία, οπότε είναι πιθανό να έπεσε», είπε.

Υπάρχουν αρκετές βραχώδεις προεξοχές κατά μήκος της διαδρομής προς το Πέδι και εκφράζονται φόβοι ότι ο δρ Μόσλεϊ θα μπορούσε να είχε πέσει στη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις περάσει τη μικρή παραλιακή πόλη Πέδι, η διαδρομή προς το εξοχικό του περιλαμβάνει κεντρικούς δρόμους γεμάτους σπίτια.

Ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, είπε ότι η περιοχή που χάθηκε ο διαιτολόγος θεωρείται «δύσκολη καθώς είναι αρκετά βραχώδης».

«Γύρισε από την παραλία, κάποιοι τον είδαν, αλλά μετά χάθηκαν τα ίχνη του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο δρ Μόσλι «ήθελε να περπατήσει από την παραλία, αλλά αυτή είναι μια απόσταση περίπου μιάμιση ώρα και υπάρχουν πιο σύντομες διαδρομές που θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει».
Ο κ. Παπακαλοδούκας πρόσθεσε: «Ο Βρετανός έχει έρθει για διακοπές με τη σύζυγό του και φιλοξενείται από δύο φίλους τους στο νησί μας. Ξέρουμε ότι είχε πάει για μπάνιο… αλλά, επειδή του αρέσει η πεζοπορία και η περιοχή, αποφάσισε να επιστρέψει με τα πόδια». «Κάποιοι μάρτυρες είπαν ότι τον είδαν να επιστρέφει στο Πέδι και να μιλά με ένα άλλο άτομο. Όλα αυτά είναι μαρτυρίες που διερευνώνται αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Michael Mosley

Ο κ. Παπακαλοδούκας μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» είπε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στο νησί την Τετάρτη ήταν «αφόρητες» και ότι «μπορεί κανείς εύκολα να λιποθυμήσει σε τέτοιες συνθήκες». Μάλιστα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει προειδοποίηση περί υπερβολικής ζέστης την ημέρα που χάθηκε ο Μόσλεϊ.

Η Αστυνομία το βράδυ της Πέμπτης ανέφερε ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στην περιοχή Πέδι, όπου η υποτιθέμενη θέασή του έγινε από μια ντόπια γυναίκα. Στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο, ενώ σήμερα θα φτάσει ειδική μονάδα αστυνομικών σκύλων.

Η Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν ανακριθεί».

Αξιωματούχοι της ελληνικής αστυνομίας αναγνώρισαν ότι η εξαφάνιση ενός τόσο σημαντικού ατόμου αποτελεί μια τεράστια πρόκληση στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

«Μπορεί να γλίστρησε και να έπεσε, ίσως λόγω καρδιακής προσβολής στην πορεία», είπε αστυνομική πηγή. «Τίποτα σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις δήλωσε χθες το βράδυ: «Στηρίζουμε την οικογένεια ενός Βρετανού που αγνοείται στην Ελλάδα και είμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές».