Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε χθες τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κάνοντας λόγο για «πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού».

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα σε αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ δεν μοιάζει διόλου με πόλεμο. Πρόκειται για κάτι σαν πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού», είπε ο κ. Πούτιν σε δημοσιογράφους πρακτορείων ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Προσπαθούμε (…) να επηρεάσουμε όσο μπορούμε» προς την κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης, «συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής διάστασης», συνέχισε ο κ. Πούτιν.

Χαρακτήρισε τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς «το αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ», οι οποίες κατ’ αυτόν «μονοπώλησαν» τις προσπάθειες επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Η Ρωσία διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις τόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή και αραβικά κράτη, όσο και με το Ισραήλ, αν και οι σχέσεις με αυτό το τελευταίο ψυχράθηκαν εκ νέου τα τελευταία δυο χρόνια.

Η Μόσχα λέει —κάτι με το οποίο συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας— ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι η «πιο αξιόπιστη» λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Πηγή: ΑΠΕ