Αποτροπιασμένη είναι η διεθνής κοινότητα από τους ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν στη Γάζα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα λίγο μετά την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ.

Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ισχυρίστηκαν πως πραγματοποίησαν «χειρουργικό χτύπημα» στις επιθέσεις που διήρκησαν δύο εβδομάδες και ότι δεν σκότωσαν κανέναν πολίτη. Αντιθέτως, υποστήριξαν ότι εντόπισαν νεκρούς Παλαιστίνιους που «πέθαναν ανεξήγητα» και πως «παρέδωσαν τις σορούς στους συγγενείς τους».

Το BBC έστειλε ρεπόρτερ στην περιοχή και μίλησε με διασώστες που επιχειρούν στα συντρίμμια, φέρνοντας μια διαφορετική εκδοχή στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι που αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες και παιδιά, με αρκετά πτώματα να είναι ακέφαλα ή διαμελισμένα από βομβαρδισμούς. Μάλιστα, ορισμένοι νεκροί ήταν ασθενείς του νοσοκομείου και βρέθηκαν με καθετήρες και γάζες.

Ο ΟΗΕ μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα με διεθνή ομάδα ιατροδικαστών, αλλά το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση, λόγω του πολέμου, που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.