Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην ουκρανική επικράτεια, αναφέρει έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου βασισμένη στην ανάλυση των συντριμμιών που κατ’ αυτό επιβεβαιώνουν την κατηγορία των ΗΠΑ εδώ και κάποιο διάστημα σύμφωνα με την οποία η Ρωσία προμηθεύεται οπλισμό από τη Βόρεια Κορέα.
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, η DIA, χρησιμοποίησε κυρίως φωτογραφικό υλικό από ανοικτές πηγές για να επιβεβαιώσει πως συντρίμμια που βρέθηκαν τον Ιανουάριο στην περιφέρεια Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) προέρχονταν από βαλλιστικό πύραυλο βραχέος βεληνεκούς βορειοκορεατικής προέλευσης.
Η DIA συνέκρινε οπτικό υλικό που είχε μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας με φωτογραφίες θραυσμάτων πυραύλου που βρέθηκαν στην Ουκρανία.
«Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους που παράγονται στη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η υπηρεσία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πριν από την έκθεση.
«Συντρίμμια πυραύλων της Βόρειας Κορέας έχουν βρεθεί σε όλη την Ουκρανία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Σεούλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Πιονγκγιάνγκ πως έστειλε χιλιάδες κιβώτια με όπλα και πυρομαχικά στη Μόσχα, παραβιάζοντας κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος των δυο κρατών — στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και από τους βασικούς εκπροσώπους της Πιονγκγιάνγκ, διέψευσε και χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες αυτές νωρίτερα τον Μάιο, λέγοντας πως η χώρα δεν έχει «καμιά πρόθεση να εξαγάγει» όπλα σε «οποιαδήποτε» χώρα.
Ειδικοί εκτιμούν ότι πρόσφατη σειρά οπλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, ειδικά πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, ενδέχεται να συνδέονται με την αποστολή οπλισμού στη Ρωσία προς χρήση στην Ουκρανία.
Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως δεν έχει κανένα σχόλιο για την έκθεση.
Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα ενίσχυσαν περαιτέρω τις σχέσεις τους τους τελευταίους μήνες.
Τον Μάρτιο, η Μόσχα πρόβαλε το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διαλυθεί ειδική ομάδα επιτήρησης της εφαρμογής των κυρώσεων του διεθνούς οργανισμού σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Το 2023, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε σπάνια επίσκεψη στο εξωτερικό: πήγε στη Ρωσία για συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ενώ προετοιμάζεται επίσκεψη του ρώσου ηγέτη στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε αυτόν τον μήνα το Κρεμλίνο σε ρωσικά ΜΜΕ.
Πηγή: ΑΠΕ