Βραβευμένες ταινίες, βασισμένες σε έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, θα προβληθούν στο κοινό της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της εβδομάδας ελληνικού κινηματογράφου, που διοργανώνει η Εστία Ελληνικού Πολιτισμού  στη Σόφια, από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, με τίτλο «Η ελληνική λογοτεχνία στον κινηματογράφο», θα προβληθούν οι ταινίες «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Η Φόνισσα» του Κώστα Φέρρη, «Ζ» του Κώστα Γαβρά, «Η Τιμή της Αγάπης» της Τώνιας Μαρκετάκη και «Η φανέλα με το 9» του Παντελή Βούλγαρη.

Από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί  για δεύτερη συνεχή χρονιά διαγωνισμός δοκιμίου, με προτεινόμενο θέμα «Ελληνική γλώσσα και ευρωπαϊκή σκέψη».

Οι μετέχοντες στο διαγωνισμό θα πρέπει να παρουσιάσουν δοκίμιο μέχρι τρεις σελίδες στη βουλγαρική ή την ελληνική γλώσσα, το οποίο θα αποσταλεί στην Εστία του ΕΙΠ-Σόφιας και ο κάθε διαγωνιζόμενος θα μπορεί να συμμετέχει μόνο μ’ ένα δοκίμιο, αναφέροντας τα πλήρη στοιχεία του.

Η Εστία του ΕΙΠ Σόφιας θα απονείμει δύο μεγάλα βραβεία. Για το καλύτερο δοκίμιο στην ελληνική γλώσσα εξασφαλίζεται δικαίωμα συμμετοχής σε θερινό σεμινάριο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  ενώ για το καλύτερο δοκίμιο στη βουλγαρική γλώσσα, συμμετοχή στο ετήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, στην Εστία του Ιδρύματος στη Σόφια.

Η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στα εγκαίνια της έκθεσης βιβλίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σόφιας «Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου»στις 24 Μαρτίου.