Την κατάργηση του νόμου-ορόσημο του Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη ψήφισε η πλειοψηφία των μελών στην ελεγχόμενη από τους Ρεμπουπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων.

Περισσότεροι από 218 νομοθέτες υποστήριξαν την κατάργησή του, αρκετοί για να την περάσουν στη Βουλή, ενώ η ψηφοφορία συνεχιζόταν. Το μέτρο είναι απίθανο να πάει παραπέρα, καθώς το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο, αναμένεται να το απορρίψει.

Το σύστημα προβλέπει ένα κοινωνικό πακέτο 871 δισ. δολαρίων σε βάθος δεκαετίας, για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των απόκληρων της Αμερικής: 30-36 εκατομμυρίων Αμερικανών παντελώς ανασφάλιστων. Ουσιαστικά, με ένα μεικτό σύστημα δημόσιας και ιδιωτικής φροντίδας θα καλύπτεται το 94% των πολιτών κάτω των 65 ετών.

Μάλιστα, ο νόμος υποχρεώνει τις ιδιωτικές εταιρείες να τους καλύπτουν όλους ανεξαιρέτως με λογικό ασφάλιστρο, χωρίς να επικαλούνται προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας τους. Στις βασικές πρόνοιες περιλαμβάνονται η κρατική επιδότηση ατόμων και οικογενειών κοντά στο όριο της φτώχειας (π.χ. τετραμελών οικογενειών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 89.000 δολαρίων) και η επιβολή εισφοράς 0,9% στα υψηλά εισοδήματα, άνω των 200.000 δολαρίων.