Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της Ισπανίας με την Αργεντινή, αφού ο πρόεδρος της δεύτερης Χαβιέ Μιλέι δεν σταματά τις προκλήσεις.

Ο Μιλέι, σε συγκέντρωση της ακροδεξιάς την Κυριακή επί ισπανικού εδάφους , αποκάλεσε τη σύζυγο του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ διεφθαρμένη, αλλά χωρίς να την κατονομάσει.

Η αντίδραση του Ισπανού ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ήταν άμεση αφού κάλεσε τον Αργεντίνο πρέσβη στη Μαδρίτη για εξηγήσεις χωρίς όμως, σύμφωνα με «διαρροές» αυτές να δοθούν.

Τελικά η Ισπανία προχώρησε στο επόμενο στάδιο και ανακάλεσε το δικό της πρεσβευτή από το Μπουένος Αϊρες!

«Αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά» τόνισε ο Αλμπαρες. «Ξένος ηγέτης πηγαίνει σε άλλη χώρα και δυσφημεί τους θεσμούς παρεμβαίνοντας σαφώς στις εσωτερικές της υποθέσεις».

Η κόντρα είχε αρχίσει από ένα σχόλιο Ισπανού αξιωματούχου το οποίο άφηνε υπονοούμενα ότι ο Μιλέι είναι επιρρεπής σε ναρκωτικές ουσίες. Ο Αργεντινός πρόεδρος αντέδρασε δημοσίως αφήνοντας βαρύτατες αιχμές τόσο για τον Σάντσεθ όσο και τη σύζυγό του την οποία η ακροδεξιά αντιπολίτευση στοχοποίησε εμπλέκοντάς την σε υπόθεση διαφθοράς.

Ο Μιλέι σπέρνει το «μίσος»

Το «νούμερο τρία» της ισπανικής κυβέρνησης κατηγόρησε το Σάββατο τον Χαβιέρ Μιλέι ότι σπέρνει το «μίσος», την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Ισπανία του προέδρου της Αργεντινής και δύο εβδομάδες έπειτα από μία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτοί που διαδίδουν το μίσος δεν είναι πολλοί, όμως κάνουν πολύ θόρυβο και κατακλύζουν τα πάντα», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που οργανώθηκε στο υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ