Η αϊτινή δημοσιογράφος Μισέλ Μοντάς, πρώην εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, και τρία άλλα άτομα υπέβαλαν σήμερα μήνυση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του πρώην δικτάτορα, Ζαν Κλόντ Ντιβαλιέ.

Οι άλλοι προσφεύγοντες είναι δύο πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, ο Αλιχ Φις Αιμέ και ο Κλόντ Ροζιέ, που είχαν φυλακιστεί για 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, καθώς και η Νικόλ Μαγκλουάρ.

Ο αποθανών σύζυγος της Μοντάς, ο δημοσιογράφος Ζαν Ντομινίκ, είχε υποστεί εκφοβισμούς και είχε εξοριστεί την περίοδο του καθεστώτος Ντιβαλιέ ενώ στην εξορία εστάλη και η ίδια μετά την καταστροφή του “Ραδιοσταθμού Αϊτή”, όπου εργαζόταν, από συγγενείς του Ντιβαλιέ.

Οι μηνύσεις αφορούν αυθαίρετη φυλάκιση, εξορία, καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας, σωματικά και ηθικά βασανιστήρια, και παραβίαση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Μηνύσεις κατά του πρώην δικτάτορα που επέστρεψε στην Αϊτή, την Κυριακή μετά από 25 χρόνια εξορίας στη Γαλλία και κατηγορήθηκε χθες για διαφθορά, υπεξαίρεση και συνεργασία με κακοποιούς, ετοιμάζονται να υποβάλλουν κι άλλοι.

Ένας από τους δικηγόρους του Ντιβαλιέ δήλωσε ότι δεν έχει απαγορευτεί η έξοδος του από την Αϊτή και ότι ο πρώην πρόεδρος έχει εισιτήριο επιστροφής για τη Γαλλία στις 20 Ιανουαρίου.