Το αυτοκρατορικό παλάτι του «σουλτάνου» της Τουρκίας μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Τριάντα φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, 4 φορές μεγαλύτερο από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και 12 από το Κρεμλίνο, δεν έχει άδικα τη φήμη του μεγαλύτερου παλατιού που χτίστηκε στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια. Σε αυτό μπορεί κανείς να δει 300.000 τετραγωνικά μέτρα χλιδής με 1.150 δωμάτια, την ώρα που η Τουρκία «βυθίζεται» στη φτώχεια.
Από αυτά, τα 250 είναι για την αποκλειστική χρήση του Ερντογάν και της οικογένειάς του.
Το αυτοκρατορικό γραφείο, το καταφύγιο και το κέντρο Τύπου
Tο γραφείο του τούρκου προέδρου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Έχει ειδικά τοιχώματα, για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες ούτε με τη χρήση της τεχνολογίας και όπως βλέπουμε ο Ερντογάν απολαμβάνει την άνεση του γραφείου του με ύφος αυτοκράτορα.
Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News», o κάθε χώρος είναι επιβλητικός: από τις τραπεζαρίες με τα πανάκριβα σερβίτσια και τη θέα στους κήπους μέχρι τα γραφεία και τους χώρους συσκέψεων που βλέπουν την έκταση με τις τεχνητές λίμνες και τα συντριβάνια.
Όλοι οι ξένοι ηγέτες περνούν μπροστά από πορτρέτα των Τούρκων πρώην προέδρων, με αυτό του Κεμάλ Ατατούρκ να βρίσκεται πρώτο, και λίγα μέτρα πιο κάτω η αίθουσα για τις συνεντεύξεις Τύπου, στην οποία αναμένεται να βρεθεί και ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ακόμα, το παλάτι διαθέτει καταφύγιο για την περίπτωση επίθεσης με χημικά και πυρηνικά όπλα, αλλά και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο Τύπου, όπου απασχολούνται δεκάδες δημοσιογράφοι.
Το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν, που επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει στοιχίσει 536 εκατομμύρια ευρώ, αν και o επικεφαλής του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων στην Άγκυρα ανέφερε ότι το τελικό κόστος άγγιξε τελικά τα 3 δισεκατομμύρια.
Μόνο για τα μεταξωτά χαλιά έχουν δαπανηθεί πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κάθε ποτήρι κοστίζει 265 ευρώ.