Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον ξεκίνησαν συνομιλίες με θέμα ενδεχόμενη επέκταση του βεληνεκούς των νοτιοκορεατικών πυραύλων, ως ένα ακόμη αποτρεπτικό μέτρο κατά της Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο σύμμαχες χώρες συζητούν από το τέλος του 2010 την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας που τις συνδέει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap και την εφημερίδα Chosun Ilbo.

Με βάση τη συμφωνία αυτή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διαθέτουν δύναμη 28.000 στρατιωτών στη Νότια Κορέα και παρέχουν την πυρηνική τους προστασία στη Σεούλ σε περίπτωση πολέμου, η Νότια Κορέα έχει περιορίσει το βεληνεκές των πυραύλων της στα 300 χιλιόμετρα.

«Οι δύο χώρες συμφωνούν ως προς το ότι το βεληνεκές των πυραύλων μας πρέπει να επιμηκυνθεί», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. «Είναι αναγκαία η επέκταση στα 1.000 χιλιόμετρα ή περισσότερο», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε τις πληροφορίες.

Το σχέδιο για την επέκταση του βεληνεκούς των πυραύλων λαμβάνεται έπειτα από δύο σοβαρά θερμά επεισόδια που σημειώθηκαν το 2010: τον Μάρτιο 46 νοτιοκορεάτες ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τον τορπιλισμό της κορβέτας τους από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας και στο τέλος Νοεμβρίου το βορειοκορεατικό πυροβολικό βομβάρδισε νοτιοκορεατικό νησί προσκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Η Σεούλ θεωρεί ότι η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει 1.000 πυραύλους διαφόρων τύπων, πολλοί από τους οποίους στοχεύουν τη Σεούλ και άλλες πόλεις της Νότιας Κορέας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πύραυλοι μέσου βεληνεκούς, άνω των 3.000 χιλιομέτρων, ικανοί να πλήξουν στις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και τη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό.