Κατά τριών Ολλανδών στρατιωτών στρέφονται οι αγωγές, που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα της ανατολικής Βοσνίας.

«Οι συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα κατέθεσαν αγωγές για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τον Ιούλιο του 1995 από τους στρατιώτες της Dutchbat, του τάγματος των Ολλανδών κυανόκρανων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όπως δήλωσε η δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, Λίζμπεθ Ζέγκβελντ.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής του ολλανδικού τάγματος, που είχαν επιφορτιστεί από τον ΟΗΕ να προστατεύσουν τον βοσνιακό θύλακο της Σρεμπρένιτσα.

Πάνω από οκτώ χιλιάδες άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν στη σερβική σφαγή, στην χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που χαρακτηρίστηκε ως γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Οι κατηγορούμενοι Ολλανδοί είναι ο διοικητής του τάγματος, Τόμας Κάρεμανς, ο αναπληρωτής του, Ρόμπ Φράνκεν και ο αξιωματικός προσωπικού, Μπέρεντ Όστερβεν .

Το δικαστήριο της Χάγης, το Σεπτέμβριο του 2008, είχε απορρίψει το αίτημα τους να κηρυχθεί το ολλανδικό κράτος υπεύθυνο για το θάνατο των δικών τους ανθρώπων.