Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν θεαματική πτώση του μέσου όρου IQ στη χώρα και ότι αρκετοί νέοι δυσκολεύονται να γράψουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για εισαγωγή ειδικού μαθήματος καλλιγραφίας στα σχολεία.

Χαρακτηριστικά, η OnePoll σε έρευνα του 2021 διαπίστωσε πως το 70% των Αμερικανών δυσκολεύεται να διαβάσει τον γραφικό χαρακτήρα των συναδέλφων του, ενώ το 45% ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διακρίνει ούτε τον δικό του.

Εν τω μεταξύ, πάνω από το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο δυσανάγνωστος γραφικός τους χαρακτήρας θα τους έκανε να αγχωθούν να γράψουν σε έναν πίνακα μπροστά σε συναδέλφους

Η New York Post επικοινώνησε με ειδικούς από όλο τον κόσμο και όσοι εργάζονται στις ΗΠΑ τόνισαν πως αρκετοί νέοι και ιδιαίτερα φοιτητές πλέον δυσκολεύονται να σχηματίσουν μια πρόταση στο χαρτί.

Σύμφωνα με μελέτη Νορβηγών επιστημόνων η απότομη πτώση του IQ συνδέεται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να γράψουν ψηφιακά, γιατί με αυτό τον τρόπο απασχολούν λιγότερο τον εγκέφαλό τους.

«Η καλλιγραφία ενισχύει τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, ιδίως σε περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση και τη μνήμη. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι πρόκειται για μια λεπτή κινητική δεξιότητα και όχι για μια απλή λειτουργία», σημείωσαν οι ειδικοί στη νορβηγική έρευνα.

Έτσι, αρκετοί εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προτείνουν να γίνονται ειδικά μαθήματα γραφής ή καλλιγραφίας στα σχολεία, ιδιαίτερα στις ηλικίες 6-12 ετών, αλλά και να συνεχίζονται στο Πανεπιστήμιο.