Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στη Ναβάρα και στη Χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, με στόχο κύκλους προσκείμενους στην ένοπλη βασκική οργάνωση ΕΤΑ, όπως ανακοίνωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Η επιχείρηση διοργανώθηκε κατόπιν εντολής του δικαστή Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, ο οποίος ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας.

Έξι πρόσωπα συνελήφθησαν στις πόλεις Παμπλόνα, Βιγιάβα, Ετσάρι, Αρανάτς, Μπουρλάντα και Μπαραναΐν ως ύποπτα για συμμετοχή στην οργάνωση EKIN, η οποία θεωρείται ο ένοπλος κλάδος της ETA.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ο Ικέρ Μορέν Ιμπάνιεθ, γιος του Τσελούι Μορένο, πρώην ηγέτη του κόμματος Μπατασούνα, το οποίο απαγορεύθηκε επειδή θεωρήθηκε πολιτική βιτρίνα της ΕΤΑ.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για επιχείρηση ανασύστασης του κινήματος Ekin, το οποίο θεωρείται από την ισπανική δικαιοσύνη τμήμα της ΕΤΑ και διαλύθηκε το Σεπτέμβριο.

Τέσσερα άλλα πρόσωπα, τα οποία συνελήφθησαν στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα, είναι ύποπτα για παροχή  υποστήριξης στην ΕΤΑ.