Το ύψος των υδάτων συνεχίζει και αυξάνεται σήμερα στη Ρωσία και το Καζακστάν, που πλήττονται από σαρωτικές πλημμύρες ιδίως κατά μήκος του ποταμού Ουράλη, ανακοίνωσαν οι αρχές, οι οποίες αναμένουν μια νέα κορύφωση αύριο.
Στο Όρενμπουργκ, στα Ουράλια, οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν στην πόλη, με τη στάθμη του νερού να ανέρχεται στα 914 εκατοστά το βράδυ. Το όριο «κινδύνου» βρίσκεται στα 930 εκατοστά, την ώρα που το ρεκόρ των 946 εκατοστών είχε σημειωθεί το 1942.
«Αποτελεί ένδειξη ότι η κατάσταση σχετικά με τις πλημμύρες στο Όρενμπουργκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης με πληθυσμό 500.000 κατοίκους Σεργκέι Σαλμίν, στο Telegram.
Κάλεσε τους κατοίκους πολλών συνοικιών της πόλης να φύγουν: «Μην χάνετε χρόνο».
Οι ορμητικοί χείμαρροι προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται σε μια αύξηση της θερμοκρασίας, ταυτόχρονα με το λιώσιμο των χιονιών και την τήξη των πάγων που κάλυπταν ποταμούς.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζακστάν Βλαντίμιρ Πούτιν και Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα και «συμφώνησαν να δώσουν εντολή για να ενεργοποιήσουν» το σχέδιο συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης και μετεωρολογικής πρόβλεψης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ανατολικότερα, η περιφέρεια Κουργκάν προχώρησε στην εκκένωση πολλών χωριών δίπλα στον ποταμό Τομπόλ.
Συνολικά, 62 κοινότητες και 4.400 κατοικίες βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.
Και η περιφέρεια του Τιουμέν, στη δυτική Σιβηρία, αναμένει επίσης νέα ρεκόρ κηρύσσοντας χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η πλέον πληγείσα ως τώρα πόλη, το Ορσκ, στην επαρχία του Όρενμπουργκ, πλημμύρισε το Σαββατοκύριακο, μετά τη ρήξη ενός φράγματος εκεί.
Ο Πούτιν «δεν βρίσκεται εδώ με φυσική παρουσία»
Χθες, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, με τους κατοίκους να ζητούν από τις αρχές την ανάληψη ευθυνών, παρά τις απειλές της περιφερειακής εισαγγελίας εναντίον κάθε παράνομης συνάθροισης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε από την πλευρά του σήμερα ότι οι πληθυσμοί που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες θα «λάβουν κάθε αναγκαία βοήθεια παρά τις δύσκολες συνθήκες».
Εντούτοις, παραδέχθηκε ότι ο Πούτιν δεν προβλέπεται να μεταβεί στις πληγείσες από αυτές τις ιστορικές πλημμύρες περιοχές.
«Δεν βρίσκεται εδώ με φυσική παρουσία, όμως είναι παρών σε αυτό το θέμα συνεχώς. Ασχολείται με αυτά τα θέματα όλη την ημέρα», τόνισε ο Πεσκόφ.
Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, κατήγγειλε, από την πλευρά της, την έλλειψη προετοιμασίας από τις αρχές.
«Το Κράτος πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών. Οι δήμαρχοι, οι κυβερνήτες και ο πρόεδρος πρέπει να διασφαλίζουν ότι η χώρα είναι ευχάριστη για να ζει κανείς σε αυτή. Αυτό είναι το μοναδικό καθήκον τους. Και αυτή η κυβέρνηση δεν το εκπληρώνει» έγραψε σε μήνυμά της στο Χ.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 6.500 εκκενώσεις και περισσότερα από 10.550 πλημμυρισμένα σπίτια στις ρωσικές επαρχίες που βρίσκονται στα Ουράλια και τη Σιβηρία.
Στο Καζακστάν, εδώ και δύο εβδομάδες «από την αρχή των πλημμυρών, 86.000 άνθρωποι έχουν σωθεί και απομακρυνθεί, εκ των οποίων 29.000 παιδιά», ανέφερε σήμερα σε ένα δελτίο Τύπου το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων του Καζακστάν.
Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ επικρίνει σφόδρα τις τοπικές αρχές για την έλλειψη προετοιμασίας και χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα αυτές τις πλημμύρες «ενδεχομένως τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή σε όρους μεγέθους και συνεπειών των τελευταίων 80 ετών».
Συνολικά στο Καζακστάν, 23.000 μέλη των υπουργείων Εκτάκτων Καταστάσεων, Εσωτερικού, Άμυνας και των Μυστικών Υπηρεσιών εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως και χιλιάδες εθελοντές.