32.975 χαμένες ζωές Παλαιστινίων. Πάνω από το 70% των σπιτιών και των κρίσιμων αστικών υποδομών σε πλήρη ή μερική καταστροφή. 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιες και Παλαιστίνιοι -δηλαδή σχεδόν το 75% του πληθυσμού της Γάζας- έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τις κοινότητές τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο 10 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν. Κι αυτά εν μέρει. Το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Όσες και όσοι επιβιώσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με φαινόμενα ακραίου υποσιτισμού και μολυσματικών ασθενειών που έρχονται ως συνέπεια των κατεστραμμένων υποδομών και του αποκλεισμού.
Κάπως έτσι* συνοψίζονται οι πρώτοι έξι μήνες της καταστροφικής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Διεθνές Δικαστήριο ως «κίνδυνος γενοκτονίας». Έξι μήνες συνεχούς βομβαρδισμού από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Έξι μήνες που φέρνουν σήμερα σχεδόν όλο τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας να βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή του. Μια βοήθεια που, όμως, δεν μπορεί να φτάσει στον προορισμό της γιατί δεν υπάρχει πλήρης κατάπαυση του πυρός και ανοιχτός ασφαλής διάδρομος για να περάσουν τα φορτία.
Τα παραπάνω σκιαγραφούν ένα τοπίο Κόλασης επί Γης. Το πρόσφατο report που υπογράφουν οι ActionAid, Oxfam και Al Mezan Center for Human Rights αποτυπώνει με πληθώρα στατιστικών δεδομένων την κατάσταση.
Μέχρι σήμερα, η ActionAid έχει προσφέρει απευθείας βοήθεια σε πάνω από 160.000 ανθρώπους στη Γάζα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για παιδιά που αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση μέσα από ειδικά φεστιβάλ που διοργανώνονται για αυτόν τον σκοπό. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για εγκατάσταση υγειονομικών υποδομών (μπάνια, τουαλέτες κλπ), ενώ παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη ακόμη και μέσω τηλεφώνου.
Η άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσα από όλα τα διαθέσιμα κανάλια είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να λάβει τέλος ο εφιάλτης των ανθρώπων που δοκιμάζονται λίγο ανατολικότερα από την Ελλάδα στον χάρτη.
Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το έργο και η δραστηριοποίηση των ανθρωπιστικών οργανισμών και των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών παραμένουν αναγκαία.
*Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 μέχρι και τις 3 Απριλίου 2024.