Tο Ισραήλ βασίστηκε σε μια βάση δεδομένων που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη, η οποία εντόπισε 37.000 στόχους, για το βομβαρδισμό της Γάζας. Αυτό σημιώνει ο βρετανικός «Guardian», επικαλούμενος ενημερωμένες πηγές.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ονομάζεται που «Lavender» έδωσε τη δυνατότητα στους ισραηλινούς αξιωματούχους να σκοτώσουν πολλούς Παλαιστίνιους κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι το «Lavender» έπαιξε κεντρικό ρόλο στον πόλεμο, αφού επεξεργαζόταν μεγάλη ποσότητα δεδομένων, ώστε να εντοπίσει γρήγορα πιθανούς στόχους «μικρών μαχητών», ενώ κατέθεσαν ότι στο πρώιμο στάδιο του πολέμου η AI έφτιαξε μια λίστα 37.000 ατόμων. Πρόκειται για Παλαιστίνιους που υποστηρίχτηκε ότι ανήκουν στις τάξεις της Χαμάς.
Οι επιθέσεις σε στόχους που εντόπισε το «Lavender» έγιναν με μη καθοδηγούμενα πυρομαχικά γνωστά ως «τυφλές βόμβες», που οδήγησαν στην ολοκληρωτική καταστροφή κατοικιών, καθώς και στη δολοφονία των ενοίκων.
Ο Guardian επιβεβαίωσε ότι η χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης εγείρει εύλογα αρκετά νομικά και ηθικά ζητήματα, ενώ επιφέρει μια αλλαγή στη σχέση μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού και μηχανών.
Το «Lavender» αναπτύχθηκε από το επίλεκτο τμήμα πληροφοριών IDF, του ισραηλινού στρατού, Unit 8200, το οποίο δεν διαφέρει από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ή το GCHQ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι σε αρκετούς στόχους, ο IDF εφάρμοσε μια εκτίμηση του αριθμού των αμάχων που θα μπορούσαν να σκοτωθούν πριν εγκρίνει ένα χτύπημα.
Αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών είπε: «Δεν θέλει το Ισραήλ να σπαταλήσει ακριβές βόμβες σε ασήμαντους ανθρώπους. Είναι πολύ ακριβές για τη χώρα και υπάρχει έλλειψη από αυτές», ανέφερε ανώτατος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.
Παράλληλα, ένας άλλος ανέφερε ότι το κύριο ερώτημα που αντιμετώπισαν ήταν εάν η «παράπλευρη ζημιά» σε αμάχους θα επέτρεπε μια επίθεση.
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «συνήθως πραγματοποιούμε επιθέσεις με “τυφλές βόμβες”, αυτό σημαίνει κυριολεκτικά να χτυπήσουμε ολόκληρο σπίτι με τους ενοίκους του. Αλλά, ακόμα κι αν η επίθεση αποτραπεί, θα προχωρήσεις αμέσως στον επόμενο στόχο καθώς λόγω συστήματος οι στόχοι δεν τελειώνουν ποτέ. Υπάρχουν 37.000 σε αναμονή».
Ως απάντηση στις μαρτυρίες που δημοσιεύτηκαν, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν έγιναν βάση των κανόνων της αναλογικότητας του διεθνούς δικαίου.
Αναφέρει επίσης ότι οι «τυφλές βόμβες» είναι «τυποποιημένα όπλα» τα οποία χρησιμοποιούν οι πιλότοι των IDF με τρόπο που εξασφαλίζει «υψηλό επίπεδο ακρίβειας».
Ουσιαστικά, το IDF περιγράφει το «Lavneder» ως βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται «για τη σύγκριση πηγών πληροφοριών, προκειμένου να παραχθούν ενημερωμένα στρώματα πληροφοριών για τους στρατιωτικούς πράκτορες τρομοκρατικών οργανώσεων».
Επίσης στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι ο «IDF δεν χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζει τρομοκράτες ακτιβιστές ή προσπαθεί να προβλέψει εάν ένα άτομο είναι τρομοκράτης ή όχι».