Η σημερινή κοινωνία μπορεί να φημίζεται για το «κυνήγι της ευτυχίας», ωστόσο οι νέοι που θα κληρονομήσουν τον τωρινό κόσμο εμφανίζονται πιο δυστυχισμένοι από τις παλαιότερες γενιές, που έφτιαξαν το υπάρχων σύστημα για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2024 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη χρήση των social media χωρίς όρια, την οικονομική επισφάλεια και τον ανταγωνισμό που επικρατεί.
Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα ετήσιο βαρόμετρο ευημερίας σε 140 έθνη που συντονίζεται από το Κέντρο Ερευνών Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την Gallup και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Στα αποτελέσματα που κατέγραψε, τα μεγαλύτερα ποσοστά δυστυχίας εμφανίζονται στη Δύση και για πρώτη φορά παρατηρείται το συγκεκριμένο αρνητικό συναίσθημα να αναπτύσσεται από τα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου και να μην προκύπτει μετέπειτα.
Ο Δρ Vivek Murthy, γενικός χειρουργός στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι το να επιτρέπεις στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν να τους δίνεις φάρμακα που δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλή. Είπε ότι η αποτυχία των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν καλύτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια ήταν τρελή
Επίσης, περιέγραψε τα ευρήματα της έκθεσης ως «κόκκινη σημαία» και τόνισε πως «οι νέοι πραγματικά αγωνίζονται, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον κόσμο».
Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 64η θέση σε σύνολο 140 κρατών.
Οι 10 χώρες με τα περισσότερα ποσοστά ευτυχίας στους νέους:
- 1.Φινλανδία
- 2.Δανία
- 3.Ισλανδία
- 4.Σουηδία
- 5.Ισραήλ
- 6.Ολλανδία
- 7.Νορβηγία
- 8.Λουξεμβούργο
- 9.Ελβετία
- 10.Αυστραλία
Τα 10 κράτη με τα λιγότερα ποσοστά ευτυχίας στους νέους:
- 1.Ζάμπια
- 2.Εσουατίνι
- 3.Μαλάουι
- 4.Μποτσουάνα
- 5.Ζιμπάμπουε
- 6.Κονγκό
- 7.Σιέρα Λεόνε
- 8.Λεσότο
- 9.Λίβανος
- 10.Αφγανιστάν