Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας, γνωστής στο Τόκιο ως Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσαν το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας και η ιαπωνική ακτοφυλακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι πύραυλοι κατέπεσε ήδη, κατά τα φαινόμενα εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Σύμφωνα με τη Σεούλ, οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν διένυσαν περίπου 300 χιλιόμετρα και βλήθηκαν από τις 07:44 ως τις 08:22 (τοπικές ώρες· 00:44 ως 01:22 ώρες Ελλάδας). Επρόκειτο για «ξεκάθαρη πρόκληση», ανέφερε το γενικό επιτελείο. Το Τόκιο από την πλευρά του ανέφερε πως οι πύραυλοι διένυσαν κάπου 350 χιλιόμετρα και έφθασαν ως ακόμη και στα 50 χιλιόμετρα ύψος.
Η Ιαπωνία ανέφερε πως τουλάχιστον δύο πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα, εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός καταδίκασε τις εκτοξεύσεις, «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας και διεθνώς», τις χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες».
Η νέα βορειοκορεατική επίδειξη δύναμης ακολουθεί την ολοκλήρωση δεκαήμερων κοινών ετήσιων στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας την Πέμπτη.
Καταδίκη από τις ΗΠΑ
Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε την συγκεκριμένη ενέργεια, εν μέσω επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Νότια Κορέα.
Οι εκτοξεύσεις, «όπως και οι προηγούμενες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων τα τελευταία χρόνια, παραβιάζουν πολλαπλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σχολίασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας πως οι οπλικές δοκιμές αυτές εγείρουν «απειλή» για τους γείτονες της Βόρειας Κορέας και «υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια».
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη διπλωματική προσέγγιση και καλούμε τη Βόρεια Κορέα σε διάλογο», συνέχισε. Όμως εξακολουθεί να παραμένει σταθερή «η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που έφθασε την Κυριακή το βράδυ στη Σεούλ, συναντήθηκε, χωρίς τον Τύπο παρόντα, με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Συμμετέχει στην τρίτη «σύνοδο για τη δημοκρατία», πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που φιλοξενείται στη Σεούλ ως μεθαύριο Τετάρτη. Είναι παρόντες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη ΜΚΟ και μέλη της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών.