«Η οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας απέναντι στις κυρώσεις έχει απογοητεύσει τη Δύση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται για τρίτο έτος, αλλά τα διδάγματα που θα αντληθούν από την εμπειρία αυτή θα είναι πολύτιμα», λέει η Ελίνα Ριμπάκοβα, οικονομολόγος και ειδικός στις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
«Το πρωταρχικό μάθημα είναι ότι η επιδίωξη της πλήρους απομόνωσης μιας μεγάλης, πολύπλοκης και παγκοσμίως ολοκληρωμένης οικονομίας είναι δαπανηρή και ανέφικτη», δήλωσε η οικονομολόγους στους «Financial Times». Παρά τις σαρωτικές δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2023, έπειτα από συρρίκνωση της τάξης του 1,2% το 2022. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα αυξηθεί κατά 2,6% το 2024.
Η οικονομία της Ρωσίας συνεχίζει να ανθεί, επειδή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για τις κυρώσεις από το 2014. Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν επίσης δρομολογήσει εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, για να παρακάμψουν το ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα SWIFT, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Business Insider».
Αν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από τη Ρωσία θα πρέπει να διαβάζονται με προσοχή, η Ριμπάκοβα δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί χάρη στις δαπάνες κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Η Δύση δεν έχει, επίσης, σταματήσει εντελώς να αγοράζει ρωσικά ενεργειακά προϊόντα», υποστηρίζει.
«Χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος, για να μειώσουν οι κυβερνήσεις τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και πολλές από τις εταιρείες τους εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στο εμπόριο με τη Ρωσία», δήλωσε η Ριμπάκοβα, η οποία είναι συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία. Είναι, επίσης, διευθύντρια του προγράμματος Διεθνών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος εξωτερικής πολιτικής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.
Αποτυχίες με τη Ρωσία – διδάγματα για το μέλλον
«Ακόμα κι έτσι, η Δύση μπορεί να αντλήσει πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της στην επιβολή κυρώσεων σε μια οικονομία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Ρωσίας», δήλωσε η Ριμπάκοβα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι ΗΠΑ μπορεί μια μέρα να επιβάλουν εμπορικούς περιορισμούς κατά της Κίνας λόγω μιας πιθανής σύγκρουσης στην Ταϊβάν – ένα αυτοδιοικούμενο έδαφος, που το Πεκίνο διεκδικεί ως δικό του. «Όπως και η Ρωσία, η Κίνα έχει ενσωματωθεί στις παγκόσμιες αγορές και είναι απίθανο να αιφνιδιαστεί», πρόσθεσε η ίδια.
«Στην περίπτωση της Κίνας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν τα τρωτά σημεία, διατηρώντας μία ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά τους περιορισμούς των κυρώσεων», αναφέρει η ίδια στους FT.
Προσθέτει δε ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για όσους παρακάμπτουν τις κυρώσεις.
«Η εμπειρία με τη Ρωσία είναι μια ανεκτίμητη ευκαιρία να οξύνουμε τις κυρώσεις ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει η ίδια.
Οι δευτερογενείς κυρώσεις λειτουργούν
Οι κινεζικές τράπεζες αυστηροποιούν τους ελέγχους για τις ρωσικές επιχειρήσεις, επειδή φοβούνται ότι θα εμπλακούν στις ολοένα και πιο περιοριστικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Αυτές περιλαμβάνουν δευτερεύουσες κυρώσεις, που ενέκριναν οι ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, οι οποίες στοχεύουν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τους περιορισμούς.
«Τρεις από τις τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας έχουν σταματήσει τις πληρωμές από ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Izvestia στις 21 Φεβρουαρίου.
Το Κρεμλίνο έχει παραδεχτεί κολλήματα με ορισμένες κινεζικές τραπεζικές συναλλαγές, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι Αρχές «εργάζονται» για την αντιμετώπισή τους με το Πεκίνο.