Ένα μεγάλο εύρος σεναρίων φέρεται να έχει εξετάσει το Κρεμλίνο, για το πότε η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά που έχει στην κατοχή της, σύμφωνα με απόρρητα ρωσικά έγγραφα που διέρρευσαν στους Financial Times.
Τα 29 έγγραφα που επικαλούνται οι FT περιέχουν προβλέψεις για πυρηνικά όπλα που χρονολογούνται μεταξύ 2008 και 2014, κάτι που σημαίνει ότι αποτελούν έγγραφα 10ετίας. Τα όπλα τα οποία περιγράφονται σ’ αυτά δεν είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι, ούτε έχουν εύρος τέτοιο όπως οι κεφαλές που μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις.
Παρόλα αυτά, τα έγγραφα δίνουν λεπτομερή περιγραφή των κανόνων «εμπλοκής», αναφέρονται δηλαδή στις περιπτώσεις και το μέγεθος της καταστροφής που θα έπρεπε να έχει υποστεί η ρωσική άμυνα ώστε να εκκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο, όπως αναφέρουν οι FT.
Για παράδειγμα, στους κανόνες αυτούς συμπεριλαμβάνεται πρόβλημα πως αν η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν το 20% των στρατηγικών πυρηνικών της υποβρυχίων καταστρέφονταν. Αυτά τα υποβρύχια, μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους τέτοιους που θα πυροδοτούσαν τον άνευ προηγουμένου πόλεμο, τον οποίο πολλοί φοβούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Τα αρχεία αυτά περιέχουν λεπτομέρειες ασκήσεων πολέμου, προσομοιώσεων πολεμικών καταστάσεων που χρησιμοποιούνται στον στρατό αλλά και παρουσιάσεις από αξιωματικούς του ναυτικού, σύμφωνα με τους Financial Times.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα σενάρια που έχουν έρθει στα χέρια των FT, περιλαμβάνουν και ένα κατά το οποίο η Κίνα εισβάλλει στη Ρωσία συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών κατά τις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά σε μια απόφαση πρώτου χτυπήματος.
Σύμφωνα με τους FT, ένα σενάριο περιλαμβάνει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων για να σταματήσει η Κίνα να πιέζει περαιτέρω στη Ρωσία με «μονάδες δεύτερου κλιμακίου», όρος που συνήθως αναφέρεται σε ένα δεύτερο κύμα εισβολής που θα υποστήριζε και θα ενίσχυε μια αρχική επίθεση.
Οι προβλέψεις αυτές, δείχνουν ότι η Ρωσία φοβάται μια επίθεση από την Κίνα ακόμη και την ώρα που Πεκίνο και Μόσχα συνεχίζουν να χτίζουν στενούς διπλωματικούς δεσμούς. Παράλληλα, η Κίνα έχει δεσμευτεί δημόσια σε μια πολιτική «μη χρήσης πυρηνικών ως πρώτο χτύπημα», κάτι που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά μόνο ως απάντηση σε ένα αντίστοιχο χτύπημα.
Οι Financial Times σημειώνουν πως εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας αμφισβητούσε την αυθεντικότητα των συγκεκριμένων εγγράφων όταν ρωτήθηκε σχετικά.