Ο 49χρονος ηθοποιός Κένεθ Μίτσελ που ερμήνευσε διάφορους ρόλους σε σειρές του «Star Trek» και ταινίες της «Marvel», πέθανε από επιπλοκές της νόσου ALS, σε ηλικία 49 ετών.

Ειδικότερα, ο Mίτσελ έπαιξε τρεις χαρακτήρες στις δύο πρώτες σεζόν του «Star Trek: Discovery».

Ήταν επίσης γνωστός για τον ρόλο του ως «Eric Green» στο «Jericho» του CBS.

Στον κινηματογράφο, υποδύθηκε τον «Joseph Danvers» στο «Captain Marvel» του 2019 και στις αρχές της καριέρας του ως Ralph Cox στην αθλητική βιογραφία «Miracle» το 2004

.

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε τον θάνατο του Κένεθ Μίτσελ αγαπημένου πατέρα, συζύγου, αδελφού, θείου, γιου και αγαπημένου φίλου», μοιράστηκε η οικογένειά του στο X (πρώην Twitter).

«Για πεντέμισι χρόνια, ο Κεν αντιμετώπισε μια σειρά από τρομερές προκλήσεις από την ALS. Και με τον τρόπο του κατάφερε να ξεπεράσει κάθε μία με χάρη και αφοσίωση, για να ζήσει μια πλήρη και χαρούμενη ζωή σε κάθε στιγμή. Έζησε σύμφωνα με τις αρχές ότι κάθε μέρα είναι ένα δώρο και ότι ποτέ δεν είμαστε μόνοι μας», δήλωσε η οικογένεια του ηθοποιού μέσω Instagram.

Τι είναι η νόσος ALS

Η μυατροφική πλευρική σκλήρυνση ή πλαγία μυατροφική σκλήρυνση (αγγλικά: amyotrophic lateral sclerosis, ALS), γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, είναι εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από σπαστικότητα, δεσμιδώσεις και προοδευτική μυϊκή αδυναμία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην ομιλία, κατάποση και εν τέλει διακοπή της αναπνοής. 

Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά στο 90% με 95% των περιπτώσεων (σποραδικές), ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι κληρονομική. 

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο.

Η παλαιότερη γνωστή περιγραφή της νόσου έγινε το 1824 από τον Τσαρλς Μπελ. Το 1869 ο Ζαν-Μαρτέν Σαρκό (Jean-Martin Charcot) συσχέτισε πρώτος τα συμπτώματα με τα νευρολογικά προβλήματα και το 1874 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος πλαγία μυατροφική σκλήρυνση, ενώ ενίοτε αναφέρεται και ως Νόσος Σαρκό. Η νόσος απέκτησε ευρύτερη δημοσιότητα στις ΗΠΑ όταν διαγνώστηκε με αυτήν ο αθλητής του μπέιζμπολ Λου Γκέρινγκ (έτσι η νόσος μνημονεύεται και ως Νόσος Λου Γκέρινγκ), ενώ προσέλκυσε αργότερα διεθνές ενδιαφέρον, όταν έγινε γνωστό ότι έπασχε από την νόσο ο διάσημος επιστήμονας Στήβεν Χόκινγκ.