Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, πέθανε σήμερα, σε ηλικία 47 ετών μέσα στη φυλακή και υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς.
Η φυλακή στην οποία ο Ναβάλνι άφησε την τελευταία του πνοή, είναι ένα από τα σκληρότερα σωφρονιστικά καταστήματα της Ρωσίας, βρίσκεται στη Σιβηρία και είναι γνωστή ως «η φυλακή του πολικού λύκου».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι περισσότεροι κρατούμενοι στη «φυλακή του πολικού λύκου» έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα. Οι χειμώνες είναι σκληροί – και οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -28 βαθμούς Κελσίου.
Περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, η φυλακή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 ως μέρος των Gulag, των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Moskovsky Komsomolets.
«Οι συνθήκες εκεί είναι σκληρές, με ένα ειδικό καθεστώς μόνιμου παγετού» δήλωσε ο Leonid Volkov, βοηθός του Ναβάλνι.
Τον περασμένο μήνα ο Ναβάλνι παραπονέθηκε για την άθλια κατάσταση των δοντιών των κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές. «Η κακή διατροφή, η έλλειψη στερεάς τροφής, τα πολλά γλυκά (το πιο προσιτό φαγητό), το πολύ δυνατό τσάι, το κάπνισμα και η πλήρης απουσία οδοντιατρικής φροντίδας τους κάνουν τη ζωή δύσκολη» είχε πει τότε.
Ο Ναβάλνι είχε περάσει 283 μέρες στην απομόνωση
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, ο Ναβάλνι παραπονέθηκε για πρώτη φορά για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του τον Μάρτιο του 2021. Αντιμετώπιζε εξουθενωτικούς πόνους στην πλάτη και μούδιασμα στα πόδια του. Επιπλέον, είπε ότι υποβαλλόταν σε παρεμβατικούς ωριαίους νυχτερινούς «ελέγχους» που ουσιαστικά του στέρησαν τον αδιάλειπτο ύπνο για αρκετές εβδομάδες.
Η διοίκηση της φυλακής αρνήθηκε να του παράσχει επαρκή υγειονομική περίθαλψη ή ακόμη και να μοιραστεί μαζί του τον ιατρικό του φάκελο. Τελικά, μετά από μια διεθνή εκστρατεία υπέρ του και μια απεργία πείνας, οι αρχές του προσέφεραν κάποια ιατρική περίθαλψη και του επέτρεψαν να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την υγεία του.
Τον Ιανουάριο, ο εκπρόσωπος του Ναβάλνι δήλωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε τεθεί σε απομόνωση για 10 ημέρες επειδή «συστήθηκε λανθασμένα» σε έναν φρουρό.
Η Kira Yarmysh είχε γράψει στο X ότι ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι είχε μπει σε απομόνωση και ότι συνολικά είχε περάσει 283 ημέρες σε τέτοιες συνθήκες.
Καταγγελίες για βασανιστήρια
Τον Δεκέμβριο, ο Ναβάλνι δήλωσε ότι υπέφερε από επιδεινούμενους πόνους στην πλάτη και κατήγγειλε ότι του έκαναν ένεση με «άγνωστα φάρμακα». Είπε ακόμα ότι ζητούσε επί ενάμιση μήνα να δει γιατρό, και όταν τελικά ήρθε κάποιος, τον εξέτασε για μόλις πέντε λεπτά και αρνήθηκε να του πει τη διάγνωσή της ή τι του συνταγογραφούσε.
Ο κριτικός του Κρεμλίνου είχε καταγγείλει ότι ήταν κλειδωμένος σε ένα κελί στην αρκτική φυλακή του, όπου μπορούσε να βαδίζει μόνο 11 βήματα μπρος-πίσω.
Η φυλακή «πολικού λύκου», όπου κρατήθηκε ο Ναβάλνι, περιβάλλεται από βουνά και τούνδρα, με ιδιαίτερα παγωμένους σκοτεινούς χειμώνες και με –γεμάτα υγρασία- καλοκαίρια με πολλά κουνούπια.
Πρώην κρατούμενοι του «πολικού λύκου» έχουν περιγράψει περιπτώσεις βασανιστηρίων εκεί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2018 στο πρακτορείο Novie Izvestiya, ένας πρώην κατάδικος δήλωσε ότι κατά την άφιξή του στη φυλακή τον χτύπησαν «από όλες τις πλευρές με ένα γκλομπ», προσθέτοντας ότι οι δεσμοφύλακες ασκούσαν «συλλογική τιμωρία» στους κρατουμένους. Οι ρωσικές αρχές έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς.