Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή στην αποικία των φυλακών της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής σωφρονιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας. «Ο Ναβάλνι αισθάνθηκε άσχημα έπειτα από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Το ιατρικό προσωπικό έφτασε αμέσως και κλήθηκε ομάδα ασθενοφόρων. Πραγματοποιήθηκαν μέτρα ανάνηψης, τα οποία δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι τραυματιοφορείς επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Tα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία των δικών του ανθρώπων. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας, για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ’ ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, σε σχόλιά του για τον θάνατό του.

«Ο θάνατός του σε φυλακή μάς θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρτ Έιντε, έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως «η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη» για τον θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.

Η εκπρόσωπος του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατό του. Η Γιάρμις έγραψε ότι ο δικηγόρος του Ναβάλνι ταξιδεύει προς την φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, όπου κρατείτο ο Ναβάλνι, εκτίοντας 19ετή ποινή κάθειρξης.

«Ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, ο οποίος πρέπει να λογοδοτήσει»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέδειξε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως υπεύθυνο για τον θάνατο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ζητώντας από τον ρώσο πρόεδρο να λογοδοτήσει.

«Προφανώς ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, όπως τόσες χιλιάδες άλλοι. Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ποιος θα πεθάνει και προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο Ζελένσκι στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας και εκείνος τη βαθιά θλίψη του, δήλωσε ότι «το γεγονός αποτελεί μια φρικτή ένδειξη του πώς η Ρωσία ως χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, αποτίοντας φόρο τιμής στο «θάρρος» του ρώσου αντιφρονούντα.

«Ο Ναβάλνι πολέμησε γενναία κατά της διαφθοράς. Η Ρωσία του Πούτιν κατασκεύασε κατηγορίες εναντίον του, τον δηλητηρίασε, τον έστειλε σε μια σωφρονιστική ποινική αποικία και τώρα πέθανε με τραγικό τρόπο», ανέφερε ο Κάμερον με ανάρτηση στο X.«Ο Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι συνέβη – κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τον φρικτό χαρακτήρα του καθεστώτος του», συμπλήρωσε.

Ο Αλεξέι Ναβάλι «έγινε θύμα της κατασταλτικής κρατικής εξουσίας της Ρωσίας», δήλωσε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην εφημερίδα BILD και πρόσθεσε ότι «είναι τρομερό το γεγονός ότι με τον Ναβάλνι φιμώθηκε με τρομακτικές μεθόδους μια θαρραλέα, ατρόμητη φωνή που υψώθηκε υπέρ της πατρίδας». Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τη σύζυγο, τα παιδιά, τους φίλους και τους συναδέλφους του, κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, έγραψε στην πλατφόρμα X πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο λετονός πρόεδρος.

«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την είδηση του θανάτου του φυλακισμένου ρώσου αντιφρονούντα, Αλεξέι Ναβάλνι.

«Πρέπει να εξακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας, για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία», ήταν η δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, έγραψε ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να “λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη”.

Αν αληθεύει ο θάνατος του Ναβάλνι, τότε γι’ αυτόν ευθύνεται ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε από την πλευρά του ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, εξόριστος ρώσος επιχειρηματίας.

Ζαχάροβα: Οι κατηγορίες της Δύσης είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σήμερα ότι «οι δυτικές κατηγορίες για τον θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη, Αλεξέι Ναβάλνι, είναι αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.

Η Ζαχάροβα δε διευκρίνισε σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται.