Ο πληθυσμός της Κίνας ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, όμως το δημογραφικό απασχολεί έντονα το Πεκίνο, αφού 36 χρόνια μετά τη «πολιτική του ενός παιδιού», οι γεννήσεις μειώνονται δραματικά κάθε χρόνο.
Το 2022 συρρικνώθηκε πρώτη φορά ο πληθυσμός της χώρας και επαναλήφθηκε το 2023, με το 2024 να μην θεωρείται εξαίρεση, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις. Ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τον αριθμό των γεννήσεων κατά 2,08 εκατομμύρια, ενώ το 2022 έγιναν μόνο 6,83 εκατομμύρια γάμοι.
Πλέον, η Κίνα αντιμετωπίζει τη χειρότερη δημογραφική κρίση μετά το 1960, με τη διαφορά ότι οι σημερινοί Κινέζοι δεν θέλουν να γίνουν γονείς, τόσο γιατί υπάρχουν αποτρεπτικοί παράγοντες, όσο και επειδή δεν το επιθυμούν οι ίδιοι.
Μάλιστα, σε περίπτωση που εξομαλυνθεί η κατάσταση, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες για να αυξηθεί πραγματικά ο πληθυσμός της χώρας.
«Θέλω να ζήσω – Δεν έχω χρήματα – Μπορεί στο μέλλον»
Τρεις νεαρές Κινέζες μίλησαν στο Business Insider και εξήγησαν γιατί δεν θέλουν να γίνουν μητέρες, με τους λόγους να ποικίλουν.
Η Huang που εργαζόταν στον κλάδο της τεχνολογίας και πλέον είναι influencer, δήλωσε ότι «θέλει να ζήσει τη ζωή της» και «όχι να μεγαλώνει ένα παιδί». «Υπάρχουν τόσα πολλά να εξερευνήσουμε σε αυτόν τον κόσμο, τόσα πολλά να κάνουμε σε αυτή την πολύ σύντομη ζωή, που δεν βλέπω τον εαυτό μου να μεγαλώνει παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, η 26χρονη Bihan Chen θεωρεί «κακή επένδυση» τη μητρότητα, επειδή το κόστος ενός παιδιού είναι απαγορευτικό στην Κίνα. «Αυτή τη στιγμή μαζεύω λεφτά για το συνταξιοδοτικό μου, δεν μπορώ να φανταστώ ένα παιδί. Τα λεφτά που θέλει μόνο για την εκπαίδευση, πόσο μάλλον για άλλες απλές ανάγκες του, είναι απαγορευτικό ποσό για μένα», είπε η νεαρή.
Η 25χρονη Lanjie Wang από την πλευρά της θέλει να γίνει μητέρα, αλλά όχι αυτή τη στιγμή. «Θέλω να αποκτήσω παιδιά και να κάνω οικογένεια. Όμως το αυξημένο κόστος ζωής και το γεγονός ότι δουλεύω συνέχεια, δεν με αφήνουν να κάνω σύντομα τέτοια σχέδια», είπε στο Insider.
Την ώρα λοιπόν, που το Πεκίνο επεξεργάζεται κίνητρα για την απόκτηση παιδιών, ο Collin Meisel, αναπληρωτής διευθυντής γεωπολιτικής ανάλυσης στο Pardee Center for International Futures του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, θεωρεί ότι το βασικό εμπόδιο είναι η «πολιτική του ενός παιδιού».
«Για 36 χρόνια η Κίνα μάθαινε στους πολίτες τα οφέλη από ένα ή και κανένα παιδί, μεγαλώνοντας ολόκληρες γενιές με αυτή την νοοτροπία. Τώρα περιμένει να ξεχάσουν αυτά που ξέρουν και να γεννάνε παιδιά, σαν κάτι φυσιολογικό για αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.
Έτσι, μπορεί το δημογραφικό να είναι σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όμως στη Κίνα πηγάζει από τη πολιτική για τη μείωση των γεννήσεων, που πέτυχε, αλλά γύρισε μπούμερανγκ.