«Ήταν εντελώς αναπάντεχη αυτή η ανακοίνωση, κεραυνός εν αιθρία. Σίγουρα δεν περιμένεις να ακούσεις ότι ο βασιλιάς μπαίνει για μια επέμβαση ρουτίνας και ξαφνικά διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Δεν έχει δημοσιευθεί η μορφή του, γιατί δε θέλουν να ξέρει ο κόσμος τι καρκίνο έχει, γιατί από κει και πέρα θα μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη, να μιλήσουμε για προσδόκιμο επιβίωσης, για επικείμενες εξελίξεις, επιπλοκές. Οπότε δε θέλουν σε αυτή τη φάση να ξέρει ο κόσμος, γιατί από εκεί και πέρα θα κριθούν και πάρα πολλά για τον θεσμικό του ρόλο, κατά πόσο θα δύναται να αντεπεξέλθει · γι’ αυτό υπάρχει αυτή η άκρα μυστικότητα».
Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών Ηνωμένου Βασιλείου, Κική Σονίδου, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τις φήμες που κυκλοφορούν στη Βρετανία σχετικά με την υγεία του βασιλιά Καρόλου, για τα σενάρια της επόμενης ημέρας αλλά και για τη μυστικοπάθεια που επικρατεί στο παλάτι.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια, τόσο όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου αλλά και της Κέιτ. Μια απίστευτη παραφιλολογία, γιατί υπάρχει αυτή η μυστικοπάθεια. Από τη μία, δείχνουμε εξωστρέφεια και αναφέρουμε στον κόσμο ότι υπάρχει αυτή η διάγνωση του καρκίνου. Για την Κέιτ Μίντλετον υπάρχει απίστευτη μυστικοπάθεια, ενώ ο βασιλιάς θέλησε να πει “Ναι, είμαι κι εγώ ένας κοινός θνητός σαν κι εσάς. Έχω καρκίνο”. Δεν λένε, όμως, τι καρκίνο, γιατί υπάρχουν πολλοί κλυδωνισμοί αυτή τη στιγμή στη βασιλική οικογένεια και πολλά θέματα ταυτόχρονα. Ο κόσμος το έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη συγκίνηση. Είναι και το πρώτο σοκ. Υπάρχουν χιλιάδες σχόλια καθημερινά στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.
Σχετικά με τα σενάρια ανάληψης καθηκόντων απάντησε: «Υπάρχουν σενάρια και το πιο ιδιαίτερο, που διάβαζα εχθές, είναι ότι ήρθε ο Χάρι. Και αν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, γιατί η Κέιτ Μίντλετον αυτή τη στιγμή έχει σοβαρό θέμα υγείας, θα ήταν και αυτός ένας πιθανός διάδοχος. Βέβαια, δεν ευσταθούν όλα αυτά, αλλά υπάρχει πολλή συζήτηση στον Τύπο για το ποιος θα αναλάβει, αν δεν μπορεί ο βασιλιάς. Ο Γουίλιαμ, που είναι αντιβασιλέας αυτή τη στιγμή, θα έπρεπε να αναλάβει και αν δεν μπορέσει, λόγω της κατάστασης της υγείας της πριγκίπισσας Κέιτ, τι θα γινόταν σε αυτήν την περίπτωση. Συζητούνται, αλλά νομίζω ότι δεν έχει νόημα να λέμε εμείς υποθετικά σενάρια».
«Νομίζω, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον νόμο και με το Σύνταγμα της χώρας είναι οι πιο κατάλληλοι να ξέρουν, γιατί αυτά έχουν θεσπιστεί εδώ και δύο-τρεις αιώνες: τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σίγουρα υπάρχουν πολύ ικανοί άνθρωποι, καταρτισμένοι, που θα ξέρουν ποιο είναι το επόμενο βήμα. Ίσως και γι’ αυτό υπάρχει μυστικοπάθεια. Δε θα πρέπει αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε εντάσεις στον κόσμο, στον πληθυσμό ούτε και αγωνία, γιατί ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς μόλις τον Μάιο επισήμως. Είναι πολύ μικρό το διάστημα, είναι και ατυχές για τον ίδιο αυτό που συνέβη», κατέληξε η κα Σονίδου.