Η UNESCO επέλεξε να συμπεριλάβει στο ημερολόγιο που θα εκδώσει για τις εορταστικές εκδηλώσεις το 2011 και την 400η επέτειο από τη γέννηση του χρονογράφου και περιηγητή της Οθωμανικής περιόδου, Εβλιγιά Τσελεμπή, ο οποίος μέσα από το έργο του δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το πως ήταν οι πόλεις και τα χωριά εκείνη την εποχή.

Ο Εβλιγιά Τσελεμπή γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1611 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν γιος ενός Αμπχάζιου σκλάβου, χειροτέχνη κοσμημάτων της Αυλής του Σουλτάνου. Έλαβε εξαιρετική μόρφωση και, αφού περιηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγραψε λεπτομερώς για κτίρια, αγορές, ήθη, έθιμα και πολιτισμό, το 1640 ξεκίνησε τις περιηγήσεις του εκτός της Πόλης.

Οι γραπτές του εντυπώσεις συγκεντρώθηκαν σε ένα δεκάτομο έργο, το «Seyahatname» (βιβλίο των ταξιδιών). Εκεί περιλαμβάνονται εντυπώσεις από ταξίδια του στον ελλαδικό χώρο, τη Βαλκανική, την Αυστρία, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολία, την Περσία και το Κάιρο.

Ειδικά για τον ελλαδικό χώρο, περιγράφει πλήθος τόπων, από τη Χειμάρρα ως την Κρήτη και από την Άρτα ως το Σουφλί, δίνοντας πληροφορίες για την Οθωμανική Ελλάδα που δε συναντώνται εύκολα αλλού.

Πέθανε μετά το 1682, άγνωστο πού (το πιο πιθανό είναι να βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη ή στο Κάιρο).