Μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου υπάρχει ένα πιθανό σενάριο στις κορυφαίες θέσεις των βασικότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής) να βρίσκονται γυναίκες. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το Politico, το «καρέ» των γυναικών που θα μπορούσαν να βρεθούν στην ηγεσία της ΕΕ είναι: η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην κορυφή της Κομισιόν, η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα στη προεδρία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Δανέζα (πρωθυπουργός) Μέττε Φρεντέρικσεν στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η νέα «σιδηρά κυρία» της Εσθονίας Κάγια Κάλλας στην ηγεσία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
«Είναι η ομάδα των ονείρων μου», ανέφερε διπλωμάτης στο Politico, τονίζοντας πως «θα έστελνε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα».
Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και συχνά υπάρχουν εκπλήξεις. Εξάλλου, πολλά ονόματα ανδρών συνεχίζουν να κυκλοφορούν για τα κορυφαία αξιώματα. Επιπλέον, η απόφαση για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκει περισσότερο στα πολιτικά κόμματα και τους ευρωβουλευτές παρά στους εθνικούς ηγέτες.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά στοιχεία που ενισχύουν το ενδεχόμενο του γυναικείου κουαρτέτου. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να παραμείνουν στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στις εκλογές. Αυτό θα σήμαινε πως οι σοσιαλιστές θα αναλάμβαναν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πως το ΕΛΚ, εκτός από την ηγεσία της Κομισιόν, θα μπορούσε να κρατήσει την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου τουλάχιστον για τα δυόμισι πρώτα χρόνια, πριν την παραδώσει σε άλλο κόμμα.
Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι, ως τέταρτη δύναμη, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσαν να αναλάβουν την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, το διπλωματικό σκέλος της ΕΕ.
Η ακροδεξιά («Identity and Democracy» ID) και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) πιθανότατα θα τα πάνε από πολύ καλά έως καλά στις εκλογές της ΕΕ. Η ακροδεξιά αναμένεται να τερματίσει στην τρίτη θέση και οι συντηρητικοί στην πέμπτη, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico δεν αναμένεται να πάρουν κάποια κορυφαία θέση στην ΕΕ. Υπάρχουν κάποιες εικασίες πως το ECR θα μπορούσε να πάρει μια θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν, αλλά πρόκειται για μια σχετικά αδιάφορη θέση.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν αμετακίνητες. Η πιθανότητα η Μέττε Φρεντέρικσεν να αντικαταστήσει τον Σαρλ Μισέλ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενισχύεται συνεχώς, σύμφωνα με διπλωμάτες, ενώ το όνομα της Κάγια Κάλλας ακούγεται όλο και περισσότερο στους διαδρόμους, σε μεγάλο βαθμό, λόγω ενός σημαντικού παράγοντα: της γεωγραφίας.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, πολλοί ηγέτες των κρατών μελών της Ανατολικής Ευρώπης πιστεύουν ότι μια από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπείται από αυτό το γεωγραφικό μπλοκ. Εξάλλου, και η ίδια η Κάλας έχει δηλώσει στο Politico πως «θα πρέπει να είμαστε υποψήφιοι για κορυφαίες θέσεις εργασίας».
Επιπλέον, η επιστροφή του Ντόναλντ Τουσκ, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην πρωθυπουργία της Πολωνίας κάνει τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη με ηγέτη του ΕΛΚ, πράγμα που σημαίνει πως «θα ήταν απλά αδύνατο να αποφευχθεί η ανάθεση μιας κορυφαίας θέσης σε ανατολικο-ευρωπαίο ηγέτη», όπως υπογράμμισε αξιωματούχος της ΕΕ.
Το σενάριο του γυναικείου «κουαρτέτου» ικανοποιεί απόλυτα το γεωγραφικό πλαίσιο: η Ανατολή θα έχει έναν ηγέτη (Κάλας), η Δύση άλλον έναν (Φον Ντερ Λάιεν), ο Βορράς θα έχει την Φρέντερικσεν και ο Νότος θα έχει τη Μέτσολα.
Στη «θηλυκή εξουσία» της Ευρώπης θα πρέπει να προστεθεί και η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και Νάντια Καλβίνο, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Έτσι, οι γυναίκες θα κατέχουν ολοκληρώτικα τις πιο ισχυρές θέσεις της ΕΕ.