Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το αεροπλάνο της Japan Airlines που τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χανέντα και φέρεται να συγκρούστηκε με σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής που βρίσκονταν στον αεροδιάδρομο.

Ένας από τους 379 επιβάτες της πτήσης JAL 5016 που διασώθηκε, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ότι «ένιωσα έναν θόρυβο σαν να είχαμε χτυπήσει κάτι και τινάχθηκα ψηλά μόλις προσγειωθήκαμε. Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό».

Επίσης, η Καόρου Ισίι, μια μητέρα που περίμενε έξω από την πύλη των αφίξεων για την 29χρονη κόρη της με τον σύντροφό της που επέστρεφαν με αυτή την πτήση, είπε ότι αρχικά θεώρησε ότι η πτήση έχει καθυστέρηση μέχρι που η κόρη της της τηλεφώνησε για να της εξηγήσει.

«Μου είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρπάξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκατέλειψε μέσω της τσουλήθρας. Ανακουφίστηκα πολύ που ήταν καλά», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν σοκαριστικό»

Ο Guy Maestre, με καταγωγή από τη Γαλλία, επέβαινε σε παρακείμενο αεροπλάνο την ώρα του ατυχήματος και ανέφερε στο CNN, ότι άκουσε ένα «μεγάλο μπαμ».

«Ήλπιζα ότι όλοι θα ήταν ασφαλείς», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν «σοκαριστικό να το βλέπεις».

«Ήμουν σε άλλο αεροπλάνο στο κάθισμα του παραθύρου – ετοιμαζόμασταν να απογειωθούμε και ακούσαμε ένα μεγάλο μπαμ. Κοιτάξαμε από τα παράθυρά μας και είδαμε ένα τεράστιο ίχνος φλόγας να τρέχει στον διάδρομο. Οι φλόγες πήγαιναν όλο και πιο ψηλά, όταν είδαμε πυροσβεστικά οχήματα να περνούν από τον διάδρομο», είπε στη συνέχεια.

Επιπλέον, η Mika Yamake ήταν καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο για να συναντήσει τον σύζυγό της, ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο, όταν κυκλοφόρησε η είδηση του ατυχήματος.

«Δεν συνειδητοποίησα ότι ήταν τόσο μεγάλο περιστατικό μέχρι που είδα εικόνες στις ειδήσεις», είπε στο CNN. «Στην αρχή ήταν μόνο αναφορές για καπνό, αλλά μετά είδα εικόνες από φλόγες και ένιωσα μεγαλύτερη ανησυχία. Κατάλαβα ότι ο σύζυγός μου ήταν σε αυτό το αεροπλάνο μόνο όταν με κάλεσε. Με πήρε από μέσα και μου είπε ότι είδε καπνό να βγαίνει», ανέφερε η Mika Yamake.