Τα κίνητρα του Ντέιβιντ Κόζακ, του δράστη του μακελειού στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, έξω από την πλατεία Jan Palach στο κέντρο της Πράγας, αναζητά η τσεχική αστυνομία, ενώ συγκλονιστικές μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο 24χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής διέπραξε μια από τις φονικότερες επιθέσεις στην Τσεχία, καθώς από τα πυρά του έπεσαν νεκροί 14 άνθρωποι και ακόμη 25 τραυματίστηκαν.
Στα θύματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί, είναι και ο πατέρας του ενόπλου, τον οποίο φέρεται να δολοφόνησε πριν την επίθεση στο πανεπιστήμιο. Ο Ντέιβιντ Κόζακ εισέβαλε στους χώρους του πανεπιστημίου, σκοτώνοντας όποιον έβρισκε σε διαδρόμους και αίθουσες διδασκαλίες.
Τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του κόσμου δείχνουν ανθρώπους να κρέμονται έξω από το κτίριο του πανεπιστημίου ή να πηδούν από τα παράθυρα στη στέγη, προσπαθώντας να διαφύγουν, ενώ ένα τρομαγμένο πλήθος έφυγε τρέχοντας από την ιστορική γέφυρα του Καρόλου, ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά σημεία της πόλης.
Μέσα στο κτίριο, ο δημοσιογράφος και μεταπτυχιακός φοιτητής Γιάκομπ Βάισμαν χρησιμοποίησε καρέκλες και θρανία, για να φράξει την πόρτα της τάξης, στην οποία βρισκόταν μαζί με έναν καθηγητή. «Περνούσε από κάθε τάξη για να δει εάν υπήρχαν άνθρωποι, για να τους πυροβολήσει», είπε στην «Guardian», αναφέροντας πως περίπου πέντε λεπτά αργότερα, αφού έφραξαν την αίθουσα, ο δράστης προσπάθησε να ανοίξει και τη δική τους πόρτα.
Τελικά, ο Βάισμαν και ο καθηγητής απεγκλωβίστηκαν από την αστυνομία μία ώρα αργότερα, αφότου ο δράστης είχε εξουδετερωθεί. «Καθώς βγαίναμε έξω από το πανεπιστήμιο, βλέπαμε μόνο αίμα, σε όλη τη σχολή». Όση ώρα βρίσκονταν μέσα στην τάξη έστελναν μηνύματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους ζητούσαν να ενημερώσουν την αστυνομία ότι έχουν παγιδευτεί στην αίθουσα 309Α.
«Απλώς προσπαθούσα να πω στους δικούς μου ανθρώπους τι συνέβαινε. Τηλεφωνούσα στη μαμά μου, τηλεφωνούσα στην κοπέλα μου», είπε. «Αν ήταν το τέλος μου, προσπαθούσα να πω ό,τι περισσότερο μπορούσα. Δεν ξέρω… Ποτέ δεν είσαι προετοιμασμένος για μια τέτοια κατάσταση».
«Ακούσαμε δυνατούς πυροβολισμούς», είπε στο BBC o Τζο Χάιλαντ, 18 ετών, από το Truro της Κορνουάλης. «Αλλά δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία μέχρι που ακούσαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, ανθρώπους να τρέχουν μακριά, σειρήνες. Τότε σκεφτήκαμε ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό». «Όλοι έτρεχαν να καλυφθούν. Έχω πρόβλημα με το γόνατό μου, χρησιμοποιώ δεκανίκι. Προσπάθησα, όμως, να τρέξω όσο πιο γρήγορα γινόταν», πρόσθεσε, ο Τζο, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές με φίλους. «Φτάσαμε στο μετρό και κατεβήκαμε εκεί, γιατί πιστεύαμε ότι θα ήταν πιο ασφαλές».
Ένας άλλος μάρτυρας, ο 43χρονος Ίβο Χάβρανεκ, επίσης δεν έδωσε σημασία στους πρώτους δυνατούς κρότους που άκουσε, νομίζοντας ότι προέρχονταν από τους θορυβώδεις τουρίστες ή από κάποια ταινία, που κάποιος είχε βάλει πολύ δυνατά. «Τότε ξαφνικά είδα φοιτητές και καθηγητές να τρέχουν έξω από το κτίριο», είπε στο Reuters. «Πέρασα μέσα από το πλήθος χωρίς να συνειδητοποιήσω τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί στην Πράγα». Μόνο όταν είδε αστυνομικούς να εμφανίζονται με τα όπλα ανά χείρας κατάλαβε ότι κάτι πολύ σοβαρό είχε συμβεί. «Μου φώναξαν να τρέξω».
Οι νεόνυμφοι Τομ Λις, 34 ετών, και Ρέιτσελ, 31 ετών, βρίσκονταν στην Πράγα για το μήνα του μέλιτος και έπιναν ένα ποτό στο Μουσείο Σλίβοβιτς, κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε ο πυροβολισμός. «Ένας αστυνομικός μπήκε και άρχισε να φωνάζει δυνατά», είπε ο Λις στο PA Media. Όταν ζήτησε μετάφραση, η αστυνομία του είπε ότι υπήρχε ένας ένοπλος και τους ζήτησε να μείνουν μέσα στο μουσείο και να πέσουν στο έδαφος. Το προσωπικό ήταν πολύ ήρεμο, έσβησε όλα τα φώτα πολύ γρήγορα και τους προέτρεψε να παραμείνουν ήρεμοι. Το ζευγάρι, από το Merstham στο Surrey, παρέμεινε στο μουσείο για πάνω από μία ώρα, καθώς οι σειρήνες ηχούσαν έξω.
Η αμερικανίδα τουρίστρια Χάνα Μάλικοτ είπε στο BBC ότι εκείνη και η οικογένειά της βρίσκονταν στην πλατεία Jan Palach κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Ένα πλήθος ανθρώπων διέσχιζε τον δρόμο όταν έπεσε ο πρώτος πυροβολισμός. Νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν κροτίδα ή από κάποιο αυτοκίνητο μέχρι που άκουσα τον δεύτερο πυροβολισμό και οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν», είπε και συνέχισε: «Είδα μια σφαίρα να χτυπά στο έδαφος, στην άλλη πλευρά της πλατείας, περίπου 9 μέτρα μακριά, πριν μπω σε ένα κατάστημα. Όλη η περιοχή ήταν αποκλεισμένη και δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας και ασθενοφόρα πήγαιναν προς το πανεπιστήμιο».