Σε αποκατάσταση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας- μετά την ψυχρότητα που επικράτησε πέρσι- αναμένεται να οδηγήσουν οι συνομιλίες που άρχισε ήδη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στην Κίνα, στο πρώτο του ταξίδι στη χώρα από το 2007.
Ο Αμερικανός υπουργός θα μείνει περισσότερο από τρεις ημέρες στην Κίνα, όπου θα επισκεφτεί ένα κέντρο διοίκησης πυρηνικών δυνάμεων κοντά στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θέλουν να δείξουν ότι οι στρατιωτικές σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί, ενόψει της επίσημης επίσκεψης από τις 18 ως τις 21 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο.
Πριν από ένα χρόνο, το Πεκίνο είχε αναστείλει όλες τις στρατιωτικές επαφές μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον συμβολαίου άνω των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊβάν.
Οι επαφές επανελήφθησαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο με την ευκαιρία της επίσκεψης μιας κινεζικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.
Στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Πεκίνο, ο Γκέιτς εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ένας διαρκής στρατιωτικός διάλογος μεταξύ των δύο δυνάμεων, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσέξουν τις κινεζικές στρατιωτικές προόδους και εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τα κινεζικά προγράμματα κατασκευής αόρατων αεροπλάνων και ενός πυραύλου εναντίον πλοίων.
Η Ουάσινγκτον βλέπει με ανησυχία την Κίνα να προχωρεί σ’ ένα ταχύ εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεών της τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να περικόψουν τα προγράμματα και τα κόστη λειτουργίας του Πενταγώνου ώστε να επιβραδύνουν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, όπου η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η υποστήριξη της Κίνας, μοναδικού στηρίγματος της Βόρειας Κορέας στον κόσμο, είναι απαραίτητη για να μειωθούν οι εντάσεις, αναμένεται να τεθεί ευρέως κατά τις συνομιλίες του Γκέιτς.
Μετά την Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα μεταβεί στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.