Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Τιφλίδα για να γιορτάσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Κρατώντας γεωργιανές και ευρωπαϊκές σημαίες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία του κέντρου της πόλης. «Η ένταξη στην ΕΕ ίσως είναι μια μακρινή προοπτική, όμως το πρώτο βήμα έγινε και είμαστε ευτυχείς», σχολίασε η 29χρονη Τεόνα Μγκελάτζε.

Η Λαμάρα Ινστκιρβέλι, μια 70χρονη συνταξιούχος, εξέφρασε την ελπίδα «τα εγγόνια μας να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή Γεωργία». «Εμείς, οι παλαιότερες γενιές, περάσαμε τη ζωή μας υπό κομμουνιστική δικτατορία» σε αυτήν την περιοχή του Καυκάσου που μέχρι το 1991, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε, ήταν σοβιετική δημοκρατία, εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι στην ομιλία του συνεχάρη τους Γεωργιανούς πολίτες για «αυτό το ιστορικό γεγονός». «Ζήτω η ενωμένη, ισχυρή και ευρωπαϊκή Γεωργία», αναφώνησε.

Η Γεωργία είχε ζητήσει να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η φιλοδυτική πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι είπε χθες ότι έγινε ένα «τεράστιο βήμα» και διαβεβαίωσε ότι εκφράστηκε «η βούληση του γεωργιανού λαού».

Σε μια ένδειξη του χάσματος μεταξύ της κυβέρνησης και της προέδρου, η Ζουραμπισβίλι, που έχει συγκρουστεί με το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», δεν προσκλήθηκε να μιλήσει στη σημερινή συγκέντρωση. «Είναι μια πολύ ωραία γιορτή», είπε ωστόσο στους δημοσιογράφους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες στη Γεωργία, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τη ρωσική εισβολή του 2008 και τον πόλεμο-αστραπή. Τον Ιούνιο του 2022 η ΕΕ αρνήθηκε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ζητώντας από την κυβέρνηση να προωθήσει δικαστικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελευθερία για τα μέσα ενημέρωση και να περιορίσει την επιρροή των ολιγαρχών.