Συνολικά έξι νέες απώλειες καταγράφηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Αρχικά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες τους θανάτους πέντε υπαξιωματικών του, διευκρινίζοντας πως οι τέσσερις έπεσαν σε μάχες στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί κατά την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τσαχάλ.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο λοχίας Μαόρ Κόεν Άιζενκοτ, 19 ετών. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, πρόκειται για ανιψιό —γιο της αδελφής— του Γκάντι Άιζενκοτ, άλλοτε αρχηγού του γενικού επιτελείου, σήμερα μέλους της κυβέρνησης πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο γιος του αρχιλοχίας Γκαλ Μέιρ Άιζενκοτ, 25 ετών, σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη. Κηδεύτηκε προχθές Παρασκευή.
Κατά τον επίσημο απολογισμό, οι απώλειες που έχουν υποστεί οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο είναι 97.
Παράλληλα, Ισραηλινός πολίτης 25 ετών, ο οποίος είχε απαχθεί και οδηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα ενώ κρατείτο στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσαν η κοινότητα όπου ζούσε και οργάνωση των οικογενειών των ομήρων.
«Με βαθιά θλίψη και ραγισμένη καρδιά ανακοινώνουμε τον φόνο του Σαχάρ Μπαρούχ (25 ετών), που είχαν απαγάγει από το σπίτι του οι τρομοκράτες της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του κιμπούτς Μπεερί και του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η γιαγιά του και αδελφός του σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης.
Επίθεση σε θέσεις του ΟΗΕ στο Λίβανο
Θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκε το Σάββατο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, έκαναν γνωστό τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων.
Η ειρηνευτική δύναμη (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά) βρίσκεται στη διαδικασία «επαλήθευσης» της προέλευσης των πυρών, πάντως το συμβάν δεν είχε «κανένα θύμα», αν και προκάλεσε ζημιά σε πύργο παρατήρησης βάσης της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός της Αντρέα Τενέντι.
«Ισραηλινό τεθωρακισμένο Μερκάβα» έβαλε στο στόχαστρο θέση της FINUL κοντά στα σύνορα, απέναντι στη Μετούλα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.
«Δεν βάλαμε στο στόχαστρο τη FINUL, δεν πλήξαμε θέση της FINUL», επέμεινε από την πλευρά της εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Ισραηλινά πυρά έπληξαν την 25η Νοεμβρίου όχημα της FINUL που εκτελούσε περιπολία στο νότιο τμήμα της χώρας, τη δεύτερη ημέρα της ανακωχής Ισραήλ/Χαμάς. Το γενικό αρχηγείο της ειρηνευτικής δύναμης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου είχε ήδη χτυπηθεί από οβίδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ μετατράπηκαν σε θέατρο ανταλλαγών πυρών, ολοένα πιο συχνών και συνεχόμενων, κυρίως μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά, γεγονός που τροφοδοτεί τις ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη ανάφλεξη.
Πάνω από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη λιβανική πλευρά από τον Οκτώβριο, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και πάνω από δέκα άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η FINUL σχηματίστηκε το 1978, για να επιβλέψει την αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων που είχαν εισβάλει στον Λίβανο σε αντίποινα για παλαιστινιακή επίθεση.
Ενισχύθηκε μετά τον πόλεμο Χεζμπολά/Ισραήλ το 2006· οι περίπου 10.000 κυανόκρανοί της εντέλλονται να επιβλέπουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των πλευρών.
Συνεργασία Ρωσίας-Αίγυπτου
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Άμπντελ Φάταχ ας Σίσι δεσμεύθηκαν το Σάββατο να συνεργαστούν προκειμένου να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεδρίας στο Κάιρο.
Οι κ.κ. Σίσι και Πούτιν συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Άχμεντ Φάχμι.
«Συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενεργούν (…) προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς αυτό», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου —συνταγμένη στα αγγλικά— που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας Φάχμι.
Η συνδιάλεξη των προέδρων ακολούθησε την αποτυχία της προσπάθειας να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία, αφού άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ.
Η Αίγυπτος —η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ (1979), ανησυχεί για το ενδεχόμενο μαζικής εξόδου Γαζαίων και την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Ο πρόεδρος Σίσι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι εναντιώνεται στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στην έρημο του Σινά — κάτι που προτείνουν ορισμένοι ισραηλινοί πολιτικοί, αν και δεν είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης.
Ο πόλεμος ρίχνει βαριά σκιά στις προεδρικές εκλογές που αρχίζουν να διεξάγονται σήμερα στην Αίγυπτο. Οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές προεξοφλούν πως ο πρόεδρος Σίσι θα εξασφαλίσει τρίτη συναπτή θητεία, παρά την εντεινόμενη δυσαρέσκεια για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Ο στρατάρχης ε.α., άλλοτε αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, κυβερνά την Αίγυπτο αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι (2012-2013) ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Εξελέγη πρόεδρος το 2014, επανεξελέγη το 2018.