Σε ανασχηματισμό προέβη χθες ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν, αντικαθιστώντας την υπουργό Ενέργειας Χορχίνα Κέσελ, με τον Χοσέ Αντόνιο Μεάδε.

Η κίνηση αυτή δεν σηματοδοτεί αλλαγή της πολιτικής της χώρας στο πεδίο αφού η Κεσέλ θα ηγηθεί της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας Banobras, ενώ ο Διονίσιο Πέρες Χάκομε θα εγκαταλείψει το πόστο του υφυπουργού Οικονομικών και θα αναλάβει υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, αντικαθιστώντας το Χουάν Μολινάρ.

Η ενεργειακή πολιτική του Μεξικού παραμένει ίδια, αφού η ηγεσία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Pemex έχει το μονοπώλιο στον τομέα αυτό.

Η Πεμέξ αναμένεται να ανακοινώσει τον πρώτο διαγωνισμό για την ανάθεση της εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων αργότερα εφέτος βάσει μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της ενέργειας που προώθησε ο συντηρητικός Καλδερόν, ενώ η εταιρία κατασκευάζει επίσης ένα διυλιστήριο που αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι ακρογωνιαίος λίθος της κυβερνητικής πολιτικής.

Η δραματική μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής και το κλείσιμο της ζημιογόνου δημόσιας επιχείρησης ηλεκτροδότησης του ομοσπονδιακού διαμερίσματος, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, στιγμάτισε τη θητεία της Κέσελ.

Ως τα τέλη του 2009 η παραγωγή πετρελαίου του Μεξικού σταθεροποιήθηκε στα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περίπου 25% χαμηλότερα από το ανώτατο σημείο της. Η παραγωγή αυτή θα παραμείνει σταθερή ως το τέλος της θητείας του Καλδερόν το 2012, λένε Μεξικανοί αξιωματούχοι.

Πριν τον διορισμό της στο υπουργείο Ενέργειας η Κέσελ εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών.