Μόλις μία εβδομάδα διήρκεσε η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Με τη λήξη της παράτασης της εκεχειρίας, ξεκίνησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε βορρά και νότο. Στην πόλη Χαν Γιούνις σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα, όπως και το πέρασμα της Ράφα.
Όπως μεταδίδει και το BBC που επικαλείται πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός «έχουν καταρρεύσει» καθώς οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν αδιέξοδες. Παρά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί περαιτέρω η προσωρινή παύση των μαχών, με τον κρατικό φορέα ενημέρωσης της Αιγύπτου, μίας εκ των διαπραγματευτριών χωρών – αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.
Νωρίτερα, το Κατάρ που έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την νέα «ισραηλινή επίθεση» στη Γάζα μετά τη λήξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε πως «οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα».
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς για την αποτυχία να παραταθεί η ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση δεν κατάφερε να παράσχει έναν κατάλογο των ομήρων, το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την παράταση της παύσης. «Εξαιτίας της Χαμάς τελείωσε αυτή η παύση», είπε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Η ευθύνη είναι της Χαμάς». Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κίρμπι διόρθωσε επίσης τον προηγούμενο απολογισμό του σε σχέση με τον αριθμό των Αμερικανών ομήρων που έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής η Χαμάς από έξι σε τέσσερις.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθεις για νέες παύσεις στον πόλεμο. Στη συνάντησή του με τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε οι επιχειρήσεις στο νότο να μην είναι ανάλογες με το βορρά: «Ξεκαθάρισα ότι προτού το Ισραήλ ξαναρχίσει μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να θέσει σε εφαρμογή σχέδια προστασίας των αμάχων, που ελαχιστοποιούν περισσότερες απώλειες αθώων Παλαιστινίων».
Εχθροπραξίες
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς. Η Χαμάς από την πλευρά της εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ και με τις σειρήνες να ηχούν στα ισραηλινά εδάφη κοντά στα σύνορα.
Από το πρωί, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια προειδοποιώντας τους κατοίκους σε περιοχές της νότιας Γάζας να φύγουν για την ασφάλειά τους.
«Ο εφιάλτης επέστρεψε για τους αμάχους»
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν το τέλος της προσωρινής επταήμερης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η Save the Children λέει ότι πρόκειται για «θανατική ποινή για παιδιά στη Γάζα» και ότι υπάρχουν ήδη αναφορές για τραυματίες μετά την επανέναρξη των μαχών σήμερα το πρωί. Η οργάνωση λέει ότι η έλλειψη καυσίμων και οι ζημιές στις υποδομές εμποδίζουν την είσοδο των προμηθειών, ενώ εκτιμάται ότι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
Ο «εφιάλτης» για τους αμάχους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς επέστρεψε καθώς οι μάχες έχουν αρχίσει ξανά, δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. «Ο εφιάλτης επέστρεψε για τους αμάχους σε αυτή τη σύγκρουση. Οι κάτοικοι της Γάζας, φυσικά, αλλά και οι Ισραηλινοί στην άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής» είπε ο Μαρντίνι στην Μπέκι Άντερσον του CNN. «Μετά επτά ημέρες ανάπαυσης που έδωσε μια ανάσα στην ανθρωπιστική κρίση, τώρα κι αυτή αμφισβητείται από την επανέναρξη των μαχών» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πραγματοποιήσης νέας εκεχειρίας. Ο Μαρντίνι τόνισε τη σημασία της ελπίδας για μια νέα εκεχειρία. «Πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν επτά ολόκληρες ημέρες εκεχειρίας. Αυτό ήταν μια αχτίδα ελπίδας». Τόνισε επίσης ότι και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση «πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να προστατεύσουν τους αμάχους, γιατί είναι υποχρέωσή τους, τελεία».
Καταστροφική χαρακτηρίζει με μήνυμά του την επιστροφή στον πόλεμο και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ σε αυστηρό ύφος ο εκπρόσωπος της Unicef, Τζέιμς Έλντερ, μέσα από νοσοκομείο στη Γάζα, κάνει λόγο για πόλεμο εναντίον παιδιών.