Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, ενός από τους βασικούς διαπραγματευτές στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως η εκεχειρία στη Γάζα παρατείνεται για δύο ακόμη ημέρες.
«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για επιπλέον δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε ο Δρ. Ματζέν Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χαμάς. «Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης σε επικοινωνία με το Reuters. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Χαμάς, στη Γάζα, Ghazi Hamad, μίλησε στο Al Jazeera και είπε: «Ελπίζω ότι μπορούμε να παρατείνουμε μέχρι να φτάσουμε στο τέλος αυτού του πολέμου και της επιθετικότητας κατά του λαού μας στη Γάζα», υπογράμμισε ότι «υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από την κυβέρνηση του Κατάρ και την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ακόμη και από τις δυτικές κυβερνήσεις, θέλουν την κατάπαυση του πυρός», ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να δει τη διεθνή κοινότητα να πιέζει το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή του και «να τερματίσει αυτή την καταστροφή» σε βάρος των Παλαιστινίων.
Ο Λευκός Οίκος «χαιρετίζει» την παράταση της εκεχειρίας
Ο Λευκός Οίκος «χαιρετίζει» την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εθνικής ασφάλειας. Η Ουάσιγκτον «θα ευχόταν σίγουρα η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απελευθερώσεις επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς», συμπλήρωσε. Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι Αμερικανοί πολίτες θα βρίσκονται μεταξύ των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, καθώς 8 έως 9 Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν και βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.
Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων – Δείτε live βίντεο
«Βιώσιμη, μόνιμη λύση στο Παλαιστινιακό»
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει παράταση της κατάπαυσης του πυρός μετά την λήξη της τετραήμερης συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, εμφανίστηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κατάρ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Δρ. Ματζέν Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι.
«Ελπίζουμε πως αυτή η ανθρωπιστική παύση θα οδηγήσει σε κάτι πιο μακροχρόνιο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία κατάπαυση πυρός», τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λίγο πριν την εκπνοή της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο ίδιος διεμήνυσε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για την εξεύρεση μιας λύσης στο Παλαιστινιακό θα συνεχιστούν και υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην απελευθέρωση των ομήρων και φυλακισμένων.
«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο άμεσο μέλλον, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι φυλακισμένοι, να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης και να βάλουμε τα θεμέλια για μία βιώσιμη λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ματζέν Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρ.
«Οι όμηροι δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς»
Ερωτώμενος αν η Χαμάς μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των ομήρων, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως άλλες ένοπλες ομάδες μπορεί να έχουν στην κράτηση τους ορισμένους Ισραηλινούς, απάντησε: «Λαμβάνουμε ενημερώσεις από την πρώτη μέρα ότι όλοι οι όμηροι δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που θέλαμε να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση των ομήρων, προκειμένου να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο ώστε μετά να γίνει η ανταλλαγή τους στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας. Η επιτυχής επιστροφή των τριών παρτίδων ομήρων μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι υπόλοιποι όμηροι θα μπορούν να επιστρέψουν κατά τον ίδιο τρόπο«
»Πρόκειται όμως για μία εμπόλεμη περιοχή και το επίπεδο θανάτου και καταστροφής στη Γάζα είναι απίστευτο και μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η συλλογή πληροφοριών αλλά και η μετακίνηση στην εμπόλεμη ζώνη είναι δύσκολη παρόλα αυτά σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα λάβουμε σήμερα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε και άλλους ομήρους και να τους απελευθερώσουμε τις επόμενες μέρες κατά την παράταση της συμφωνίας».
Στη συνέχεια, κλήθηκε να σχολιάσει το μέλλον της σύρραξης Ισραήλ – Χαμάς. Είμαστε πιο κοντά στη δημιουργία δύο κρατών ή θα επιστρέψουμε σε μία εμπόλεμη κατάσταση; «Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα σας έλεγε ότι αυτή είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για να συζητήσουμε για μία βιώσιμη λύση για το Παλαιστινιακό και η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν μας γεμίζει με αισιοδοξία. Ελπίζουμε πως αυτή η ανθρωπιστική παύση θα οδηγήσει σε κάτι πιο μακροχρόνιο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία κατάπαυση πυρός. Μετά από αυτό εμείς και η διεθνής κοινότητα λαμβάνοντας υπόψιν την βαρύτητα των όσων έχουν συμβεί σε αυτήν την σύρραξη, θα υπάρξει σίγουρα μία επικαιροποιημένη αντίληψη πως θα πρέπει να φτάσουμε σε μία λύση για το Παλαιστινιακό», αποκρίθηκε.
Και παραδέχτηκε ότι «δεν είναι η πρώτη περίπτωση βίας και δεν θα είναι η μοναδική μέχρι να φτάσουμε σε μία βιώσιμη και μόνιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρξει πολιτική βούληση και υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας προς τις δύο πλευρές, από την πλευρά του Ισραήλ θα σταματήσει αυτό τον πόλεμο ώστε να ξεκινήσουν πλέον οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο άμεσο μέλλον ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι φυλακισμένοι, να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης και να βάλουμε τα θεμέλια για μία βιώσιμη λύση».
«Έχουμε αποτρέψει τον πόλεμο πολλές φορές»
Η Χαμάς προτίθεται να παραδώσει τα όπλα και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει συνομιλίες για την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ από τον Έλληνα δημοσιογράφο. «Εργαζόμαστε πάνω στην διαμεσολάβηση μεταξύ της Χαμάς για το Παλαιστινιακό από το 2006 και μπορώ να σας πω ότι είμαστε πολύ αισιόδοξοι γεγονός που προκύπτει από την ικανότητά μας να μεσολαβούμε ανάμεσα στις δύο φορές γιατί έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε τον πόλεμο πολλές φορές στα προηγούμενα δύο χρόνια -ακόμη και του τρέχοντος έτους- όπου είχαμε μεσολαβήσει δύο φορές και καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνίες χωρίς να υπάρξουν βίαιες συγκρούσεις και συμπλοκές ανάμεσα στις δύο πλευρές» απάντησε.
Και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε λοιπόν πως όταν το επιτρέψει η κατάσταση θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τα μηνύματα και στις δύο πλευρές όχι όμως μόνο απλά να γίνουμε αγγελιοφόροι αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την συζήτηση που θα οδηγήσει στην ειρήνευση. Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο είτε λέγονται Παλαιστίνιοι είτε λέγονται Ισραηλινοί, στόχος μας είναι να ζήσουν με ασφάλεια και ευημερία και να δώσουν ελπίδα στα παιδιά τους. Το βασικό πρόβλημα πάντοτε ήταν η έλλειψη ελπίδας για τους παλαιστίνιους. Η έλλειψη ελπίδας για την παλαιστινιακή πλευρά, των παιδιών τους που θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα με ασφάλεια και ευημερία και θα έχουν μέλλον καθώς επίσης και την έλλειψη ελπίδας για μόνιμη αίσθηση ασφάλειας στην απέναντι πλευρά στο Ισραήλ. Είναι λοιπόν δουλειά μας ως διαμεσολαβητές καθώς και με την διεθνή κοινότητα να δημιουργήσουμε αυτή την ελπίδα τόσο για τους ανθρώπους της Παλαιστίνης όσο και για τους Ισραηλινούς».
Τέλος, απαντώντας στους επικριτές ότι το Κατάρ προκάλεσε αυτή την συμπλοκή, τόνισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνευση. «Ελπίζω πως όσοι μας κατακρίνουν θα δουν την ανθρωπιστική αξία αλλά και την αξία της ειρήνευσης και του να είναι κανείς μεσολαβητής σε μία τέτοια σύγκρουση. Έχουμε την πολιτική θέληση της ηγεσίας μας. Η ηγεσία μας δεν το κάνει αυτό μόνο προς όφελος της χώρας μας αλλά για να βεβαιωθούμε πώς τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, θα ζούνε σε έναν ασφαλή κόσμο χωρίς τις τρομακτικές εικόνες που έχουμε δει από τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες τα δηλητηριάσουν πολλές γενιές», κατέληξε.
Δείτε το βίντεο ολόκληρης της συνέντευξης:
«Θέλουμε μόνιμη κατάπαυση του πυρός»
Μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ζητούν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, καθώς παρατείνεται για λίγο ακόμη η εκεχειρία. Ο Ayman Harb, πατέρας τριών παιδιών, άντεξε με την οικογένειά του στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας για περισσότερο από έναν μήνα, ακόμη και όταν οι ισραηλινές βόμβες και τα τανκς κατέστρεφαν το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του πολιορκημένου θύλακα. Λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η ανθρωπιστική παύση του πυρός, αποφάσισε ότι η οικογένειά του έπρεπε να φύγει. Ο ένας από τους γιους του έχει εγκεφαλική παράλυση και χρειάζεται φιάλη οξυγόνου και οι Ισραηλινοί στρατιώτες τον απείλησαν ότι θα τον πυροβολήσουν αν δεν πετάξει το οξυγόνο.
Τώρα, ο Harb βρίσκεται στην κεντρική Γάζα και το μόνο που ζητά είναι να μετατραπεί η εκεχειρία σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ώστε αυτός και η οικογένειά του να επιστρέψουν στο σπίτι τους. «Μένω σε μια σκηνή στο χώρο του νοσοκομείου Αλ Άκσα εδώ και μια εβδομάδα, ακριβώς δίπλα στα ασθενοφόρα. Είμαστε περίπου 20 άτομα σε μια σκηνή και αναγκάστηκα να στείλω τη γυναίκα μου και τα άλλα δύο παιδιά μου να μείνουν σε έναν συγγενή», περιγράφει στο Al Jazeera. Και προσθέτει: «Οι βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει, αλλά χρειαζόμαστε μια εκεχειρία που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Διαφορετικά, δεν υπάρχει κανένα νόημα. Προτιμώ να επιστρέψω στο σπίτι μου και να πεθάνω εκεί παρά να μείνω εδώ σε μια σκηνή, να ζω με ντροπή και να αναγκάζομαι να βασίζομαι σε άλλους ανθρώπους για τα βασικά αγαθά».
Η Imm Shadi al-Taher, μια 63χρονη μητέρα 10 παιδιών, εκτοπίστηκε από το σπίτι της στο Tall az-Zaatar στην πόλη της Γάζας πριν από τρεις εβδομάδες. Έμεινε κι αυτή, με 25 μέλη της οικογένειάς της σε μια σκηνή στο χώρο του νοσοκομείου. «Είχαμε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά μας, αλλά δείτε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε τώρα», αναφέρει. Δηλώνει ανακουφισμένη που δεν ακούει πια τον ήχο των πολεμικών αεροσκαφών και των βομβαρδισμών, αλλά δεν αντέχει να μείνει μακριά από το σπίτι της, το οποίο καταστράφηκε. «Είμαι πρόθυμη να ζήσω σε μια σκηνή, αλλά στα ερείπια του σπιτιού μου, όπου δεν χρειάζεται να ζητήσω βοήθεια από κανέναν. Θέλω να επιστρέψω για να θάψω τα αδέλφια μου που βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια των δικών τους κατεστραμμένων σπιτιών», αναφέρει.
Για τη Noor Saadeh, μια 23χρονη μητέρα δύο παιδιών που εκτοπίστηκε από το σπίτι της στην πόλη της Γάζας πριν από ένα μήνα, η εκεχειρία επίσης δεν είναι αρκετή. «Ποιο είναι το νόημα της εκεχειρίας αν δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας;», αναρωτιέται. «Ο γιος μου μού λέει συνεχώς ότι του λείπουν οι φίλοι του στο νηπιαγωγείο. Θέλουμε πίσω την παλιά μας ζωή», δηλώνει και εκφράζει την ανησυχία της για την έλευση του χειμώνα.