Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν εξήγησε χθες Πέμπτη πως η Κίνα πρέπει να αναμένει ειλικρινείς δηλώσεις, που είναι πιθανό να τη δυσαρεστούν, από πλευράς Ουάσιγκτον, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα» λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των δυο ηγετών, πυροδοτώντας για ακόμη μια φορά την έντονη αντίδραση της Κίνας.
Ο κ. Μπλίνκεν, γνωστός για το ότι είναι γενικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του κι επιδεικνύει υψηλό βαθμό αυτοκυριαρχίας, φάνηκε στα πλάνα να μορφάζει αδιόρατα όταν ο κ. Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε προχθές Τετάρτη μετά τη σύνοδο, στο περιθώριο της APEC, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την επιλογή αυτής της λέξης, ο υπουργός Εξωτερικών, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν επί δεκαετίες, ενστερνίστηκε τη δήλωση του αρχηγού του κράτους.
«Ο πρόεδρος εκφράζεται πάντοτε με παρρησία και μιλά εξ ονόματος όλων μας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.
«Είναι σαφές πως θα συνεχίσουμε να λέμε πράγματα και να κάνουμε πράγματα που δεν αρέσουν στην Κίνα, όπως υποθέτω κι εκείνη θα συνεχίσει να λέει και να κάνει πράγματα που δεν αρέσουν σε εμάς», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Κίνα τον Ιούνιο, ξεκινώντας σειρά επαφών υψηλού επιπέδου με σκοπό να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο μεγάλες δυνάμεις, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.
Την επομένη, ο κ. Μπάιντεν χαρακτήριζε τον κινέζο ηγέτη «δικτάτορα» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την εκστρατεία του στην Καλιφόρνια.
Ο χαρακτηρισμός είχε προκαλέσει αγανάκτηση στο Πεκίνο.
Προχθές Τετάρτη, δημοσιογράφος τον ρώτησε αν διατηρεί αυτή την άποψη. «Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», απάντησε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός πρόεδρος.
Ήταν αναμενόμενη η νέα καταδίκη της δήλωσης από το Πεκίνο.
«Αυτό το είδος πολιτικού λόγου είναι εξαιρετικά λαθεμένο κι αποτελεί ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση. Η Κίνα εναντιώνεται κατηγορηματικά», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η Μάο Νινγκ.