Την κατοικία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα έπληξαν Ισραηλινά μαχητικά αεριωθούμενα όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη (16/11) οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Η κατοικία του Χανίγια «χρησιμοποιούνταν ως τρομοκρατική υποδομή» τονίστηκε από την ίδια πηγή.
«Συχνά χρησίμευε ως σημείο συνάντησης ανώτερων ηγετών της Χαμάς για να κατευθύνουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις)» τόνισαν οι ισραηλινοί όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters.
Δείτε βίντεο από την έκρηξη
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι ξεκαθάρισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και ότι η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος».
Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλει τον αμερικανικό στρατό.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε πει στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι το μήνυμά του προς τους ομήρους είναι «κρατήστε, ερχόμαστε», εγείροντας ερωτήματα για το τι εννοεί.
Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει το σχόλιό του αυτό, ο Μπάιντεν απάντησε: «Αυτό που εννοούσα είναι ότι κάνω ό,τι μπορώ για να σας πάρουμε. Ερχόμαστε να σας βοηθήσουμε, να σας πάρουμε από εκεί. Δεν εννοούσα ότι στέλνω τον στρατό εκεί (…) δεν μιλούσα για τον στρατό».
Επεσήμανε ότι εργάζεται συνεχώς πάνω στο θέμα και ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι, ανάμεσά τους ένα τρίχρονο παιδί με αμερικανική υπηκοότητα.
Το Κατάρ ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Χαμάς και Ισραηλινών αξιωματούχων για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων. Αυτοί αιχμαλωτίστηκαν κατά την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία η Χαμάς σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Το Ισραήλ σε αντίποινα εξαπέλυσε έναν ανελέητο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας και στο τέλος Οκτωβρίου ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα, σκοτώνοντας περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, το 40% των οποίων ήταν παιδιά.