Αξιωματούχοι του Ιράν εξαπολύουν καθημερινά ύβρεις κατά του Ισραήλ και ζητούν την καταστροφή του εβραϊκού κράτους, όμως η Τεχεράνη ξεκαθάρισε στη Χαμάς ότι δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο.
Ο Ιρανός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε σαφές μήνυμα στον επικεφαλής της Χαμάς στις αρχές Νοεμβρίου, ότι «δεν μας προειδοποιήσατε για την επίθεσή σας στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και εμείς δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο για λογαριασμό σας».
Στο πρακτορείο Reuters μίλησαν ανώνυμα τρεις αξιωματούχοι που έχουν γνώση της κατάστασης και αναφέρουν ότι το Ιράν θα επιτεθεί μόνο αν δεχτεί επίθεση από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αξιοποιήσει τις περιφερειακές δυνάμεις που διαθέτει, χωρίς να ωθήσει την κατάσταση στα άκρα.
Χαρακτηριστική, είναι η περίπτωση της Χεζμπολάχ που στηρίζει τη Χαμάς από τη πρώτη στιγμή της ανάφλεξης στο Μεσανατολικό και πραγματοποιεί καθημερινά επιθέσεις σε στρατιωτικά φυλάκια στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ. Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν κι άλλες επιθέσεις όμοια με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου, όμως δεν θέλει να συμμετέχει περισσότερο στον πόλεμο.
Η απογοήτευση είναι εμφανείς πλέον στο στρατόπεδο της Χαμάς, τόσο γιατί δηλώνει πρόθυμη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, όσο και γιατί ο ηγέτης της ευχαρίστησε τη Χεζμπολάχ για τις ενέργειές της μέχρι τώρα, αλλά είπε ότι «η μάχη απαιτεί περισσότερα».
Ο Καρίμ Σατζαντπούρ, ειδικός σε θέματα του Ιράν στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε για τη στάση της Τεχεράνης, ότι «το Ιράν έχει επιδείξει δέσμευση εδώ και τέσσερις δεκαετίες να πολεμήσει την Αμερική και το Ισραήλ χωρίς να εμπλακεί σε άμεση σύγκρουση. Η επαναστατική ιδεολογία του καθεστώτος βασίζεται στην αντίθεσή του προς την Αμερική και το Ισραήλ, αλλά οι ηγέτες του δεν έχουν αυτοκτονικές τάσεις, θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία».
«Σιβυλλική» κατάσταση για το Ισραήλ
Το ενδεχόμενο να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να ανακουφίζει το Ισραήλ και να «λύνει τα χέρια» του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν δίνει λύση για την επόμενη μέρα.
Δημοσκόπηση που έγινε στις ΗΠΑ από το Reuters/Ipsos, έδειξε πως μόνο 32% θέλει οι ΗΠΑ να υποστηρίζει το Ισραήλ, με το 39% να θέλει τη χώρα του σε ρόλο παρατηρητή. Ταυτόχρονα, οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δεν έχουν εγκρίνει ακόμη οικονομική στήριξη στο εβραϊκό κράτος, γιατί στο συγκεκριμένο πακέτο περιέχεται και βοήθεια στην Ουκρανία.
Επίσης, οι ΗΠΑ κρατούν σιγά σιγά αποστάσεις από το Ισραήλ, ενώ επικρίνουν έντονα τις ενέργειες του Νετανιάχου προς τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, αλλά και για τον μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων στη Γάζα.
Αν λοιπόν το Ισραήλ πρόκειται να βγει κερδισμένο την επόμενη μέρα, δεν θα κριθεί από τα όπλα, αλλά στο τομέα της διπλωματίας, γιατί εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη απάντηση.