Η Γαλλία θα δαπανήσει 300 εκατομμύρια ευρώ για να εκπαιδεύσει περίπου 7.000 Ουκρανούς στρατιώτες που θα σταλούν στη πρώτη γραμμή, όμως στη πραγματικότητα η ίδια λαμβάνει μαθήματα πολέμου.
Πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις κατηγόρησαν το Παρίσι για ελλιπή εκπαίδευση και δεν έχουν άδικο. Ο γαλλικός στρατός επιμένει σε τακτικές καταπολέμησης εξεγέρσεων, όπως στο Μάλι, με εξαίρεση την Λεγεώνα των Ξένων, η οποία στηρίζεται όμως σε δόγμα που είναι ακατάλληλο για ευρεία χρήση σε τακτικό στρατό με ημερομηνία λήξης.
Έτσι, ο γαλλικός στρατός άφησε για λίγο τον ρόλο του εκπαιδευτή στην άκρη και έγινε μαθητής, δεχόμενος συμβουλές από τους Ουκρανούς, που πλέον είναι οι μόνοι βετεράνοι στον άξονα της Δύσης. Σύμφωνα με το Politico, οι επικρίσεις αφορούσαν δύο σκέλη. Πρώτον, τις τακτικές και δεύτερον τον εξοπλισμό.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε οι Γάλλοι να ακολουθούν κατά γράμμα τον κανόνα της εναέριας υπεροχής, αφού έχουν μάθει να πολεμούν σε μέρη που ο αντίπαλος δεν διαθέτει εναέριες δυνάμεις, όπως οι χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Δεύτερον, υπήρξαν σφοδρές επικρίσεις για τον εξοπλισμό.
Ο γαλλικός στρατός λόγω συμβάσεων με τις ΗΠΑ, λαμβάνει αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό -ξέχωρα από την εγχώρια βιομηχανία- από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τον οποίο τροποποιεί με βάση τις ανάγκες του. Ωστόσο, εφαρμόζοντας την ιστορική τακτική του από τον 19ο αιώνα, ακολουθεί κυρίως την μόδα, με αποτέλεσμα αρκετός εξοπλισμός να μην είναι στη πραγματικότητα κατάλληλος για μάχη.
Χαρακτηριστικά, οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι οι μπότες είναι τόσο περίπλοκες, ώστε την δουλειά στη λάσπη να μπορεί να την φέρει εις πέρας η γαλότσα ενός αγρότη και όχι μια πανάκριβη στρατιωτική μπότα.
Όταν η γνώση γίνεται πράξη
Έκτοτε, ο γαλλικός στρατός προσάρμοσε τις τακτικές του και φέρεται να έλαβε πολύτιμα μαθήματα, με βάση τα σχόλια του Κιέβου. Πλέον, εκπαιδεύει τους στρατιώτες με την ιδέα ότι δεν υπάρχει εναέρια υπεροχή, ενώ τους μαθαίνει να χρησιμοποιούν καθημερινά εργαλεία ως όπλα.
Παράλληλα, βάζει χειριστές drone να πετούν πράγματι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ώστε να συνηθίσουν τον χειρισμό τους, ενώ στα εικονικά πεδία των μαχών τοποθετεί ψόφια ζώα για να μάθουν οι φαντάροι την «μυρωδιά του θανάτου».
«Τα πληρώματα των drone πετούν για να τα συνηθίσουν στην εναέρια επιτήρηση», είπε ανώνυμα Γάλλος αξιωματικός και πρόσθεσε πως «βάζουμε πτώματα με νεκρά ζώα για να μάθουν την μυρωδιά. Όταν θα φτάσουν στο μέτωπο, σίγουρα θα υπάρξει ένα σοκ και ο ρόλος μου είναι να περιορίσω αυτό το σοκ».