Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν ξεσηκωθεί κατά του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Πριν ακόμα αποκαλυφθούν οι νέες διατάξεις στην τελική τους μορφή, 13 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς κήρυξαν πανελλαδική αποχή στις 22 Νοεμβρίου αντιδρώντας στα νέα φορολογικά μέτρα τα οποία όπως λένε «πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους”».
Οι επαγγελματίες φέρονται αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους αλλά και να προσφύγουν κατά των αντικειμενικών κριτηρίων που επαναφέρει η κυβέρνηση μόλις εκδοθούν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2024.
Η εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2023 τα οποία θα φορολογηθούν το 2024 έχει αιφνιδιάσει τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι μέσα σε 1,5 μήνα θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Και αυτό γιατί το νέο φορολογικό καθεστώς δεν θέτει ως μοναδική «κόκκινη γραμμή» το να μην εμφανίζουν οι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις εισοδήματα μικρότερα από τις ετήσιες αποδοχές ενός εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ήτοι 10.920 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Αν ο επαγγελματίες ασκεί τη δραστηριότητα πάνω από 6 χρόνια το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα φτάσει έως τα 14.196 ευρώ. Αν έχει υπάλληλο οι ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου είναι το «πλαφόν» και για το εισόδημα του επαγγελματία – εργοδότη με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ. Αν ο τζίρος του είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του κλάδου δραστηριότητας τότε στο τεκμαρτό εισόδημα θα υπάρχει προσαύξηση έως 100% και θα φτάνει μέχρι τα 50.000 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσδιοριστεί το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα του επαγγελματία και ο φόρος που θα πληρώσει.
Προσφυγές
Η αμφισβήτηση του φόρου που θα καταλογίσει η ΑΑΔΕ με το εκκαθαριστικό του 2024, μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς είναι μαχητός ο τρόπος υπολογισμού, αλλά υπό ορισμένες ειδικές προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα. Όμως, οι λόγοι ανωτέρας βίας, που αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών είναι περιορισμένοι και συγκεκριμένοι, καθώς σε αυτούς εντάσσει τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, τη νοσηλεία, τα πλήγμα από θεομηνίες κ.λπ. Οι επαγγελματίες αντιδρούν και για το θέμα αυτό με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη να δηλώνει ότι εξετάζεται η διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο το τεκμαρτό εισόδημα.
Μειώσεις
Με βάση το νέο σύστημα η ελάχιστη αμοιβή μειώνεται κατά 50% στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% και σε εκείνους που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.
Επίσης το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα «κουρεύεται» για ελεύθερους επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς για τα τρία πρώτα χρόνια απαλλάσσονται πλήρως από την ελάχιστη αμοιβή, για τον τέταρτο χρόνο θα ισχύει μείωση της ελάχιστης αμοιβής κατά 67% και για τον 5ο χρόνο κατά 33%.