Για τον πόλεμο στο Ισραήλ και τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδα μίλησε το πρωί της Πέμπτης (2/11) ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Τριανταφύλλου. Αναφερόμενος δε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε πως «έχει πείσει και τον ίδιο το τουρκικό λαό ότι η Τουρκία είναι παρούσα παντού και είναι προστάτης».
«Ο Ερντογάν και η Τουρκία ψάχνουν ρόλο για τον εαυτό τους» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ υπογραμμίζοντας ότι έχει πείσει και τον ίδιο το τουρκικό λαό ότι η Τουρκία είναι παρούσα παντού και είναι προστάτης των μουσουλμάνων και των Παλαιστινίων».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε «νομίζω ότι τιμωρεί λιγάκι η Αμερική για τη συμπεριφορά της Τουρκίας γενικότερα και για το γεγονός ότι είναι από τις λίγες μουσουλμανικές χώρες που προωθεί το καθεστώς ή το ίδιο το κυβερνών κόμμα μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ» ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί πως η Τουρκία έχει βρει άλλους συνομιλητές και τόνισε ότι «το Κατάρ, ο πιο στενός σύμμαχος της Τουρκίας από τις χώρες του Κόλπου, έχει καταφέρει να έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση με την απελευθέρωση των ομήρων κλπ».
«Η επόμενη μέρα θα είναι όταν πια σταματήσει ο πόλεμος»
Ερωτηθείς για πιθανή επίσκεψη Μπλίνκεν στη Τουρκία ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε πως «την έχει ανάγκη νομίζω η Τουρκία την επίσκεψη. Αλλά και η Αμερική έχει ανάγκη την Τουρκία».
«Η επόμενη μέρα θα είναι όταν πια σταματήσει ο πόλεμος. Τι πολιτική λύση μπορεί να βρεθεί για το Παλαιστινιακό και νομίζω ότι έχει ανάγκη η Αμερική όλων των γειτονικών χωρών, είτε είναι ευρωπαϊκές χώρες στις αραβικές χώρες, είτε είναι Τουρκία, μουσουλμανικές χώρες και από την άλλη ούτε η Τουρκία θέλει να τα σπάσει εντελώς με την Αμερική, όπως δεν τα έχει σπάσει και με το Ισραήλ» τονίζοντας πως «μπορεί το Ισραήλ να έχει ανακαλέσει διπλωμάτες της, αλλά διπλωματικές σχέσεις υφίσταται ακόμη. Είναι πάρα πολύ προσεκτικές κινήσεις» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε μεταξύ άλλων πως μπορεί να υπάρχει διαφορετική θέση σε θέματα όπως το Μεσανατολικό ή το ουκρανικό όμως «υπάρχει μια ταύτιση συμφερόντων» τονίζοντας πως «και οι δύο χώρες δεν θέλουν την επέκταση του πολέμου. Φοβούνται το μεταναστευτικό, νέες μεταναστευτικές ροές, φοβούνται τις επιπτώσεις γενικότερα στις οικονομίες τους, στον τουρισμό» υπογραμμίζοντας παράλληλα και τη «διαχρονική αξία» όπως τη χαρακτήρισε της Συνθήκης της Λωζάνης, ότι «τελικά είναι σχεδόν καθορισμένα τα σύνορα, άλλο οι αμφισβητήσεις κατά καιρούς και όντως έχει ανάγκη η ίδια η Άγκυρα, όπως και η Αθήνα με τον γείτονά της, να δείξει μια πρόοδο γενικότερη, ότι δεν είναι ένα μέτωπο που θέλει να ανοίξει».
Σημαντική παράμετρος την οποία σημείωσε ο καθηγητής είναι πως στα σύνορά της υπάρχουν τεράστια προβλήματα της Τουρκίας ενώ παράλληλα με την εικόνα σταθερότητας που εκπέμπει πλέον η Ελλάδα – κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ – δεν θέλει να αλλάξει περαιτέρω αυτή η ισορροπία η Τουρκία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως όπως όλα δείχνουν οι τουρκικές βάσεις δεν χρησιμοποιούνται πλέον – τουλάχιστον όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό – σε αντίθεση με τι ελληνικές.
Αυτό σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχει «μια αντίδραση γενικότερη στην Τουρκία κατά των Αμερικανών και των αμερικανικών συμφερόντων» με την Αμερική να προσπαθεί να κρατήσει μια στάση ισορροπίας ενώ τόνισε πως «έχει ενισχυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ παρέχοντας εξυπηρετήσεις στην Αμερική και σε άλλες συμμαχικές δυνάμεις.
«Δεν ξέρουμε ποτέ πώς θα εξελιχθεί η κλιμάκωση και τι είδους κλιμάκωση θα είναι»
«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να μας ανησυχούν» δήλωσε τονίζοντας πως «δεν ξέρουμε ποτέ πώς θα εξελιχθεί η κλιμάκωση και τι είδους κλιμάκωση θα είναι». Στον αντίποδα έκανε αναφορά στα θετικά μηνύματα χωρών όπως η Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ αναφορικά με την επόμενη μέρα του πολέμου και πως δεν θέλουν περισσότερη αναταραχή.
Υπογράμμισε όμως ιδιαίτερα πως το πλέον ανησυχητικό είναι «οι επιπτώσεις στις κοινωνίες μας» σημειώνοντας πως «δεν είναι μόνο οι αραβικές, οι μουσουλμανικές κοινωνίες όπου βράζουν από κάτω υπέρ των Παλαιστινίων, κατά του Ισραήλ, αλλά και στις δικές μας δυτικές κοινωνίες» τονίζοντας πως «υπάρχει ένα υπόβαθρο αντισημιτισμού, υπάρχει μια ιδεολογική διαμάχη που διαφαίνεται, η Αριστερά γενικότερα είναι υπέρ των Παλαιστινίων, κατά του Ισραήλ και αυτό έχει άλλες επιπτώσεις σε ευάλωτες κοινωνίες πια» κάνοντας παράλληλα λόγο για «εποχές λαϊκισμού».
Νωρίτερα ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, τόνισε πως «Ένα μυστήριο καλύπτει» την είδηση πως ο Μπλίνκεν θα επισκεφτεί την Τουρκία σε λίγες ημέρες. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Διπλωματικές πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωναν χθες βράδυ τους διπλωματικούς συντάκτες ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5 Νοεμβρίου» και συμπλήρωσε πως: «Ωστόσο, λίγο αργότερα ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον έλεγε ότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και λίγο αργότερα η δικιά μας ανταποκρίτρια, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, μας ενημέρωνε ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την περιοδεία του Άντονι περιλαμβάνονταν το Τελ Αβίβ, το Αμμάν, το Τόκιο, η Σεούλ και το Νέο Δελχί. Η Άγκυρα δεν αναφερόταν πουθενά».