Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τους κατοίκους της να κάνουν λόγο για αδιάκοπους βομβαρδισμούς στην ανατολική Γάζα, ιδιαίτερα στον βόρειο τομέα, από τον προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya έως την Bet Lahiya και την Bet Hanun.
Επίσης, αναφέρθηκαν επιθέσεις στην κεντρική Λωρίδα και στο Χαν Γιουνίς στα νότια. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι έδωσαν μάχη με ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Γάζα.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει πληροφορίες για νεκρούς οι τραυματίες, καθώς λόγω των μαζικών επιθέσεων δεν μπορούν να φτάσουν οι γιατροί κοντά στις εκρήξεις.
Διακοπή των επικοινωνιών
Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).
Η NetBlocks, εξειδικευμένη υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο, έκανε λόγο μέσω X περί «κατάρρευσης της συνδεσιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, υπηρεσίες του οργανισμού επίσης έχασαν την επαφή με τις ομάδες τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η λειτουργία των νοσοκομείων «δεν μπορούν να συνεχιστούν δίχως τηλεπικοινωνίες», τόνισε θορυβημένη η Λιν Χάστινγκς, συντονίστρια του OCHA.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι «έχασε εντελώς την επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της» στην παραθαλάσσια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, «εξαιτίας της διακοπής των επικοινωνιών (…) από τις ισραηλινές αρχές».
«Η διακοπή επηρεάζει τον αριθμό 101 (σ.σ. του κέντρου άμεσης βοήθειας) και εμποδίζει την έλευση ασθενοφόρων εκεί όπου βρίσκονται τραυματίες», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για το κατά πόσον οι ομάδες της θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται και για «την ασφάλεια του προσωπικού» της.
«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», δηλώνει σύμβουλος του Νετανιάχου
Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ.
«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.
«Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.
«Η ιστορία θα μας κρίνει όλους», το μήνυμα του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
«Η ιστορία θα μας κρίνει όλους» ανέφερε, σε δραματικούς τόνους, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε ανάρτησή του απόψε στην πλατφόρμα Χ.
«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση των άκρως απαραιτήτων εφοδίων, στην κλίμακα που απαιτείται (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας). Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους» ανέφερε στην ανάρτησή του ο Γκουτέρες.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την πρόταση της Ιορδανίας για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας
ΗΓενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε απόψε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.
Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.
Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.
«Όνειδος» η έγκριση ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, δηλώνει ο Ισραηλινός πρεσβευτής Γκιλάντ Ερντάν
«Ντροπή σας»! ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε «όνειδος» το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε ψήφισμα που ζητά μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρεται στο κείμενο η Χαμάς.
«Η σημερινή είναι μια ζοφερή ημέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του «για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς» και «να φέρει τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους».
«Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου», πρόσθεσε.
Η αποψινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας προτιμά να στηρίζει «την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών» αντί για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ερντάν.