Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο μία μέρα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε κατά του Ισραήλ και τη δημόσια στήριξή του στη Χαμάς την οποία χαρακτήρισε «ομάδα απελευθερωτών και όχι τρομοκρατική οργάνωση» που «δίνει μάχη για να προστατεύσει τη γη της».

Ο τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε στον Πάπα ότι οι επιθέσεις στη Γάζα ισοδυναμούν με σφαγή και ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας ήταν «ντροπιαστική», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Ερντογάν είπε ότι όλες οι χώρες πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής προεδρίας.

Λίγο αργότερα, ο υπεύθυνος Τύπου του Βατικανού Ματέο Μπρούνι έκανε δήλωση για την επικοινωνία του Πάπα με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σήμερα το πρωί ο πάπας Φραγκίσκος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνομιλία, η οποία ζητήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, επικεντρώθηκε στην δραματική κατάσταση στους Αγίους Τόπους», είπε και πρόσθεσε:

«Ο πάπας εξέφρασε πόνο για τα όσα συμβαίνουν και υπενθύμισε την στάση της Αγίας Έδρας, ευχόμενος να μπορέσει να γίνει εφικτή η λύση των δυο κρατών και ενός ειδικού καθεστώτος για την πόλη των Ιεροσολύμων».