Μια μονάδα αποκλειστικά γυναικών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) εξουδετέρωσε σχεδόν 100 άντρες της Χαμάς, σύμφωνα με τη διοικήτριά τους, η οποία ανέφερε ως απόδειξη ότι «δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για τις γυναίκες στρατιώτες μάχης».

Η διοικήτρια του ισραηλινού τάγματος Caracal, αντισυνταγματάρχης Or Ben-Yehuda, επαίνεσε τη μονάδα της για τη γενναιότητά της στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου οι γυναίκες στρατιώτες εξουδετέρωσαν περίπου 100 άντρες της Χαμάς, ανέφερε η Jerusalem Post.

Αφού ξέσπασαν οι μάχες στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ, η Ben-Yehuda είπε ότι έλαβε ένα μήνυμα που έκανε λόγο για μια διείσδυση βαριά οπλισμένων τρομοκρατών κοντά στη Sufa και το Nirim και είπε στους στρατιώτες της: «Θα βγούμε έξω για να εξοντώσουμε τους τρομοκράτες. Η διείσδυση στο Ισραήλ συμβαίνει και εξαπλώνεται.

«Μείνετε σε εγρήγορση. Μπορεί να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας. Είμαστε μια ισχυρή ομάδα».

Η μάχη μεταξύ του γυναικείου τάγματος και των μελών της Χαμάς διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες και περιλάμβανε ανταλλαγές πυρών. Οι IDF χρειάστηκαν συνολικά περίπου 14 ώρες για να ασφαλίσουν τη βάση.

Οι γυναίκες στρατιώτες υπό τις διαταγές της συνέχισαν να συμβάλλουν σημαντικά στην πολεμική προσπάθεια, δήλωσε η Ben-Yehuda.

«Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για τις γυναίκες μαχητές, οι οποίες έχουν θριαμβεύσει σε κάθε αναμέτρηση με τους τρομοκράτες», σημείωσε επίσης η Ben-Yehuda.

«Προς το παρόν, είμαστε υπεύθυνοι για 11 πόλεις και προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό χερσαίο ελιγμό, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της νότιας συνοριακής περιοχής της Γάζας και των αιγυπτιακών συνόρων».

Τα μέλη της γυναικείας μονάδας έχουν σώσει αμέτρητες ζωές μέσω της ιατρικής περίθαλψης ή με τη γενναία προσγείωση ελικοπτέρων ενώ βρίσκονταν επίσης υπό πυρά, τόνισε ακόμη.

Η διοικήτρια αναγνώρισε επίσης τους στρατιώτες τεθωρακισμένων υπό τις διαταγές της που έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην υπεράσπιση πόλεων, μεταξύ άλλων στο Χολίτ, ένα κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 11 μέλη του σκοτώθηκαν μαζί με δύο μετανάστες εργάτες.

Τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινοί και 5.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, ενώ δεκάδες χιλιάδες και στις δύο πλευρές έχουν τραυματιστεί ή εκτοπιστεί από τα σπίτια τους εξαιτίας της σύγκρουσης, δήλωσαν αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές.

Η Χαμάς κρατά περισσότερους από 200 ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των IDF.