Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο Αμάν, μετά την επίσκεψή του σήμερα στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη, για να συναντήσει «πιθανόν» τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και «ίσως άλλους ηγέτες της περιοχής», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ο Μακρόν είχε συνομιλίες νωρίτερα την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία την Τετάρτη.
Σε δήλωση, δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του με το Ισραήλ μετά την πρωτοφανή αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Ο Μακρόν πρότεινε να δημιουργηθεί ένας διεθνής «συνασπισμός» για την καταπολέμηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας ή να επεκταθεί για τον σκοπό αυτό ο συνασπισμός που συγκροτήθηκε το 2014 για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.
Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα με στόχο να «καταστρέψει» τη Χαμάς, η Γαλλία εκτιμά ότι «μια τέτοια επιχείρηση θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει με σεβασμό» του «διεθνούς δικαίου», δήλωσε σύμβουλος του Μακρόν σε δημοσιογράφους. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο, σίγουρα, να καταπολεμηθεί μια οργάνωση όπως η Χαμάς μέσα σε ένα τόσο πυκνό περιβάλλον όπως αυτό της Γάζας», δήλωσε.
Επικαλούμενος τον «συνασπισμό» κατά της Χαμάς που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος, το περιβάλλον του εξήγησε ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να «ενισχύσει αυτό που κάνουμε στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους». «Είμαστε διατεθειμένοι να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό κατά της Χαμάς ή να συμπεριλάβουμε τη Χαμάς στο έργο που κάνουμε ήδη στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, στη βάση αυτού που θα μας ζητήσει το Ισραήλ», τόνισε.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την απειλή και είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ό,τι θα χρειαστεί για να απαλλαγούμε από αυτή την απειλή», τόνισε ο σύμβουλος. Ο Γαλλία είχε δηλώσει ότι θέλει να ταχθεί υπέρ μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» η οποία «θα μπορεί να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός».
«Αυτό που προτείναμε, είναι να προσπαθήσουμε να εργαστούμε σε αυτό που ο ΟΗΕ ονομάζει συνήθως ανθρωπιστικό διάλειμμα, για να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να βγάλουμε τους ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας. Και ότι ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα περιορισμένα χρονικά διαστήματα για την εδραίωση της προοπτικής μιας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο σύμβουλος, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι είναι «πολύ εύθραυστο» να γίνεται λόγος για εκεχειρία επί του παρόντος, καθώς «η στρατιωτική επιχείρηση» του Ισραήλ κατά της Χαμάς δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.