Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε πλήγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον καταυλισμό Αλ Σάτι, στο βορειοανατολικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Πολλά θύματα είναι γυναικόπαιδα, που καταπλακώθηκαν από τα ερείπια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ασράφ αλ Κίντρα.

Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιβεβαιώσει πως εξαπέλυσαν επίθεση εκεί, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέρριψε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς την ευθύνη για την έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας διότι αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες.

«Η Χαμάς έχει αποθηκεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα καυσίμου στη Γάζα, αλλά δεν το παρέχει στα νοσοκομεία που το έχουν ανάγκη. Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα βάσανα στη Γάζα, όχι το Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Τζόναθαν Κόνρικους, μέσω X (του πρώην Twitter).

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που παρέθεσε ο ίδιος στην ανάρτησή του, ο αξιωματικός ανέφερε πως η Χαμάς έχει αποθηκεύσει χίλια λίτρα καυσίμου, όχι 1 εκατομμύριο λίτρα.

Αντιδρούσε στις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες του ΟΗΕ διότι δεν έχουν φθάσει ακόμη καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας παρότι έγιναν παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της μεθοριακής διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Τα καύσιμα που θέλουμε να μπουν είναι τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η UNRWA (σ.σ. το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή). Χρειάζεται για τις επιχειρήσεις μας. Και προφανώς υπάρχει επίσης ανάγκη για καύσιμα στα νοσοκομεία και ούτως καθεξής», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Δευτέρα.

Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό «πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου.

«Όλες οι χώρες» έχουν δικαίωμα να αμύνονται, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Κίνας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του πως «όλες οι χώρες» έχουν δικαίωμα να αμύνονται, κατά τη διάρκεια της πρώτης απευθείας συνομιλίας κορυφαίων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

«Όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αμύνονται», είπε ο Ουάνγκ Γι στον ισραηλινό ΥΠΕΞ Ελί Κόεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του στο Πεκίνο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «πρέπει να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν την ασφάλεια των αμάχων».

Ο Ουάνγκ Γι υποσχέθηκε πως η Κίνα θα κάνει «το καλύτερο που μπορεί» για να υποστηρίξει τις προσπάθειες να υπάρξει «ειρήνη».

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια από μαχητές της Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι, αφού το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή του, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Η Χαμάς πήρε εξάλλου 222 ομήρους, Ισραηλινούς και αλλοδαπούς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Κατά την ίδια πηγή, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στις ισραηλινές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν την επίθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αποφύγει να καταδικάσει ρητά την επίθεση της Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον λέει πως ελπίζει ότι η φιλία του Πεκίνου και της Τεχεράνης, η οποία υποστηρίζει τη Χαμάς, να συμβάλει να αποκλιμακωθεί η σύρραξη, ακόμη περισσότερο αφού η Κίνα μεσολάβησε τον Μάρτιο στην απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

«Το πιο επείγον καθήκον πλέον είναι να προληφθεί η κατάσταση να επιδεινωθεί οδηγώντας σε ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», σημείωσε ο Ουάνγκ Γι στον ισραηλινό ομόλογό του.

Επανέλαβε εξάλλου την κινεζική πάγια θέση για το Μεσανατολικό, που είναι πως μόνο η λύση των δύο κρατών μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση.

Η Κίνα «ελπίζει ειλικρινά ότι το παλαιστινιακό ζήτημα θα επιλυθεί κατά τρόπο συνολικό και δίκαιο, στη βάση της ‘λύσης των δύο κρατών’ και ότι οι θεμιτές ανησυχίες όλων των μερών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα αντιμετωπιστούν κατά τρόπο αυθεντικό και διεξοδικό», δήλωσε.