Το Ισραήλ εδώ και ένα μήνα σφυροκοπάει νυχθημερόν τη Γάζα, ώστε να πάρει εκδίκηση για την επίθεση της Χαμάς και Παλαιστίνιοι περιέγραψαν το δράμα που βιώνουν από τη στιγμή που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ώστε να γλιτώσουν από τις βόμβες.

Η δημοσιογράφος Amira Hass που εργάζεται στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz κατέγραψε όσα συμβαίνουν στους Άραβες γείτονές της, ειδικά την αγωνία και την απελπισία τους.

Χαρακτηριστικά, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το 30% των σπιτιών στη Γάζα έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες σταματήσουν την επόμενη μέρα, θα πάρουν χρόνια μέχρι να φτιαχτούν ξανά.

Βομβαρδισμένος δρόμος στη Γάζα

«Περιμένω νέα τους»

Η δημοσιογράφος έγραψε πως« πολλοί από τους φίλους και τους γνωστούς μου ζουν στη Ράφα ή έχουν εγκαταλείψει την πόλη, αφού η ισραηλινή προειδοποίηση και οι βομβαρδισμοί τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γάζα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς Shati και Jabaliya».

«Είναι δύσκολο να τους βρούμε στο τηλέφωνο εδώ και μερικές ημέρες. Είτε η υποδομή έχει υποστεί ζημιά, είτε το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο. Αφήνω κάθε μέρα μηνύματα στο WhatsApp, τα οποία συνήθως συγκεντρώνουν μόνο ένα σημάδι ελέγχου, πράγμα που σημαίνει ότι μένουν αδιάβαστα επειδή δεν υπάρχει διαδίκτυο. Μηνύματα στο Facebook και στο Messenger παραμένουν επίσης αναπάντητα. Στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματικά μηνύματα. Γράφω μόνο το όνομα του φίλου, ή γράφω habibi ή habibti,(στα αραβικά: αγαπημένε μου) ή πού είσαι. Για να τους δώσω να καταλάβουν ότι περιμένω νέα τους. Η έλλειψη απάντησης είναι άλλος ένας ογκόλιθος στην καρδιά», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Παλαιστίνιος κρατάει αγκαλιά το παιδί του, που σκοτώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023 από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Επίσης, σημείωσε ότι «μεταξύ αυτών που έχω γράψει είναι μια μητέρα και η κόρη της από την οικογένεια a-Samouni, επιζώντες του πολέμου του 2009. Τότε σκοτώθηκαν 29 μέλη της ευρύτερης οικογένειάς τους, μεταξύ των οποίων 21 κατά τον βομβαρδισμό μιας δομής στην οποία στρατιώτες συγκέντρωσαν μερικές εκατοντάδες από αυτούς, αφού τους διέταξαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ούτε αυτοί μου απαντούν».

«Γνωρίζω με βεβαιότητα πέντε φίλους και γνωστούς μου που έχασαν τα σπίτια τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Δύο οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους τις δύο πρώτες ημέρες των βομβαρδισμών. Φαντάζομαι ότι και πολλοί άλλοι από τους γνωστούς μου, με τους οποίους δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω, έχασαν επίσης τα σπίτια τους», έγραψε στη συνέχεια και παρέθεσε ένα γραπτό μήνυμα από φίλο της, που ανέφερε το εξής: «Ο καθένας από εμάς παίζει κρυφτό με τους ισραηλινούς δολοφόνους. Θα θριαμβεύσουμε και θα το ξεπεράσουμε».